Panasnya Hari Ini

Tiada pihak jumpa kementerian komunikasi berkait penyiaran debat Najib-Anwar, kata Annuar

Tiada pihak yang berjumpa dengan kementerian komunikasi dan multimedia (K-KOMM) berkaitan platform penyiaran debat perdana antara Najib Razak dengan Anwar Ibrahim pada 13 Mei ini.

Menteri Komunikasi dan Multimedia Annuar Musa berkata perkara itu tidak ada kena-mengena dengan kerajaan dan menganggapnya sebagai debat antara dua individu.

“Jadi kerajaan tidak campur dan saya pun tidak didatangi oleh sesiapa. Saya fikir ia masih lagi di peringkat antara dua individu,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Iftar bersama komuniti negeri Melaka semalam.

Turut hadir pemangku ketua pegawai eksekutif Bernama Roslan Ariffin.

Mengulas mengenai penggunaan media sosial atau platform digital terkini, Annuar berkata beliau tidak menolak perkara itu dijadikan platform penyiaran bagi debat tersebut.

“Terknologi sekarang boleh saja buat ‘live’ dan mungkin ada stesyen televisyen yang hendak memberi platform itu. Apa pun, itu kemudianlah. Tak boleh kata mungkin (boleh) sebab mungkin itu dah jadi satu janji (untuk disiarkan di platform kerajaan). Saya anggap ia debat biasa antara dua individu,” katanya.

Hari ini, Bernama melaporkan kedua-dua tokoh politik negara itu akan membincangkan isu Sapura Energy Bhd (SEB) dan masa depan Malaysia pada 12 Mei ini dalam program debat perdana.

Pengumuman program debat perdana itu dibuat Pengarah Komunikasi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Fahmi Fadzil dan Ketua Penerangan Barisan Nasional (BN) Selangor Isham Jalil dalam satu sidang media semalam.

Setakat ini, debat perdana itu akan dapat disaksikan secara langsung sama ada menerusi saluran media diumumkan kemudian atau secara fizikal di Dewan Tunku Canselor, Universiti Malaya, Kuala Lumpur pada pukul 9 malam.

Terdahulu, Annuar mengadakan kunjungan hormat kepada Yang di-Pertua Negeri Melaka Tun Mohd Ali Mohd Rustam di pejabat beliau di Seri Negeri bagi memberi penerangan mengenai usaha-usaha K-KOMM di Melaka.

“Saya juga memaklumkan bahawa sambutan Hari Wartawan Nasional akan diadakan di Melaka tahun ini,” katanya yang dipetik menerusi ciapan di laman Twitter rasminya.-MALAYSIANOW

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");