Membawang Hari Ini

Syahmi perjelas kenapa filem arahan keduanya tak masuk pawagam macam Mael Totey

Selepas berjaya mencipta fenomena melalui filem sulung Mael Totey The Movie sehingga meraih kutipan RM6.4 juta, Muhammad Syahmi Sazli kini tampil dengan karya terbaru yang akan ditayangkan tidak lama lagi.

Karya baharu bertajuk 35MM itu dijadualkan akan disiarkan pada 21 Jun depan di Astro First dan bukan di pawagam seperti filem sulungnya Mael Totey The Movie.

Ramai yang menimbulkan pertanyaan mengapa filem kedua kali ini tidak ditayangkan di pawagam.

Susulan itu Syahmi menerusi hantaran Facebook menjelaskan ada beberapa faktor yang menyebabkan filem keduanya tidak dapat ditayangkan di pawagam antaranya mengambil kira tempoh menunggu untuk ditayangkan yang lama.

“Pertamanya, filem ini Mi deal tahun lepas lagi dengan pihak penerbit dan kru produksi. Kontrak dan bayaran semua berdasarkan tayangan Astro First. Bayaran untuk kru talent semua kena ditambah lagi kalau kita tukar tayangan di pawagam.

“Keduanya, masa Mi berurusan nak buat filem ini, pawagam masih lagi belum dibuka untuk 100 peratus kapasiti dan harus berjarak.

“Selepas selesai penyuntingan baru-baru ini baru keluar SOP baru yang pawagam sudah boleh masuk 100 peratus kapasiti. Bermakna kami sudah terlambat.

“Ketiga, untuk tayangan pawagam, ambil masa yg boleh tahan lamanya. Antara sebabnya adalah kena tunggu giliran. Kalau filem 35MM ini nak tayang pawagam, mungkin paling awal pun tahun depan atau 2 tahun depan,” jelasnya.

Justeru itu Syahmi berkata, dia dan pihak penerbit putuskan untuk tayang di Astro First walaupun karya ini memakan kos sebanyak RM1 juta.

Trailer filem berkenaan juga telah disiarkan di Facebook rasmi Syahmi Sazli.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");