Berita Hari Ini

Zahid beri kepercayaan kepada bekas setiausaha urus akaun peribadi, Yayasan Akalbudi

Bekas timbalan perdana menteri Ahmad Zahid Hamidi memberitahu Mahkamah Tinggi semalam bahawa beliau bersangka baik terhadap Mejar Mazlina Mazlan@Ramly dan memberi kepercayaan kepada wanita itu untuk menguruskan akaun peribadi serta akaun Yayasan Akalbudi (YAB) miliknya.

Zahid, 69, berkata bekas setiausaha eksekutifnya itu turut diberi kepercayaan menguruskan pembayaran bil air serta elektrik dan pada setiap masa, beliau akan mendapatkan bantuan Mazlina untuk pelbagai urusan kewangan peribadi termasuk pembayaran kad kredit.

“Kebiasaannya, saya akan minta Mazlina jumlah debit atau kredit untuk kad-kad kredit milik saya sebelum pembayaran dibuat. 

“Saya tidak berkesempatan menghubungi sendiri bank untuk bertanyakan mengenai penyata kad kredit kerana terlalu sibuk dengan tugas menguruskan negara. Jadi, saya beri kepercayaan kepada Mazlina untuk uruskan semua itu,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa membela diri atas 47 pertuduhan iaitu 12 pecah amanah, lapan rasuah dan 27 pengubahan wang haram membabitkan puluhan juta ringgit dana milik YAB.

Kepada soalan timbalan pendakwa raya Raja Rozela Raja Toran sama ada beliau mengambil berat tentang pembayaran kad kreditnya, Zahid menjawab “Ya, benar.”

Raja Rozela: Jika benar, ada Datuk Seri minta daripada Mazlina untuk menunjukkan penyata kad kredit sebelum pembayaran dibuat?

Zahid: Setiap kali saya memang minta dan beliau cakap ada tapi tidak pernah ditunjukkan kepada saya.

Raja Rozela: Tidakkah Datuk Seri ingin tahu berapa Datuk Seri berhutang dengan bank? 

Zahid: Setiap pembayaran dan pembelian ada resit, jadi saya tahu jumlahnya. Arahan saya adalah pembayaran itu guna akaun peribadi saya. 

Pada prosiding sebelum ini, Zahid menafikan cadangan pendakwaan bahawa beliau hanya ingin melepaskan tengkuk sendiri apabila menuding jari kepada Mazlina berhubung pembayaran kad kredit peribadinya menggunakan cek YAB.

Terdahulu, ahli Parlimen Bagan Datuk itu mengesahkan beliau menggunakan enam kad kredit untuk membuat pembayaran bagi perbelanjaan peribadinya semasa lawatan rasmi ke luar negara bagi tempoh 2013 dan 2016 antaranya United Kingdom, Australia, Korea, Amerika Syarikat serta Itali selain beberapa pembelian di Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Ditanya Raja Rozela adakah beliau berada di luar negara setiap bulan antara 2013 dan 2016, Zahid menjawab “Ya” serta menerangkan bahawa ketika itu, beliau memegang jawatan menteri dalam negeri (2013-2018) dan timbalan perdana menteri (2015-2018).

“Hampir setiap bulan saya akan berada di luar negara untuk urusan rasmi,” katanya.

Perbicaraan di hadapan hakim Collin Lawrence Sequerah bersambung hari ini.-MalaysiaNow

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");