Berita Hari Ini
Like

Falsafah 1Malaysia Bukan Hanya Slogan:Najib

December 18, 2011
119 Views
0 Comments
2 minutes read
Falsafah 1Malaysia Bukan Hanya Slogan:Najib

Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak tertarik melihat ketinggian pasu tembikar Cina hadiah yang diterimanya pada majlis pecah tanah Bangunan Gabungan Pertubuhan Cina Malaysia (Hua Zong) di Kuala Lumpur, Ahad

SERI KEMBANGAN: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menekankan bahawa falsafah 1Malaysia bukan hanya slogan tetapi ia mencakupi minda rakyat Malaysia ke arah membina sebuah negara yang maju pada 2020.

Beliau berkata jika rakyat Malaysia memahami dengan mendalam apa yang diperlukan untuk membina negara ini, mereka menyedari betapa pentingnya mempunyai sebuah negara yang kukuh dan akan terus menyokong kerajaan yang mempunyai pengalaman lama dan terbukti.

“Saya percaya kita boleh capai sebagai sebuah negara yang makmur dan kukuh jika semua rakyat Malaysia berpegang kepada falsafah 1Malaysia,” katanya pada majlis pecah tanah bangunan Hua Zong, Persekutuan Persatuan Cina Malaysia pada Ahad.

Bangunan itu yang berharga RM55 juta dijangka siap dalam masa dua tahun, dilengkapi dengan sebuah muzium, perpustakaan, bilik bacaan, bilik maklumat dan penyelidikan, bilik mesyuarat, dewan persidangan dan dewan sebaguna.

Pada majlis itu Perdana Menteri juga mengumumkan sumbangan kerajaan sebanyakRM5 juta untuk pembinaan bangunan itu, yang akan dibayar dalam dua peringkat, yang pertama RM2.5 juta pada tahun depan dan bakinya pada 2013.

Perdana menteri juga mengumumkan bahawa kerajaan secara dasarnya bersetuju dengan permintaan Hua Zong untuk memberikan pengecualian cukai kepada mereka yang memberi sumbangan untuk membiayai pembinaan bangunan itu.

Najib berkata Malaysia menghadapi perjalanan yang masih jauh dan untuk mencapai hasratnya, “Kita perlu mempunyai dasar-dasar jangka panjang yang boleh memberikan manfaat kepada semua peringkat masyarakat.

Tetapi kita boleh ada dasar-dasar yang berdasarkan jangka pendek, kita tidak boleh menjanjikan matahari dan bulan.

“Sebagai kerajaan bertanggungjawab dan akan terus membantu rakyat. Sebagai sebuah negara, sebagai satu bahasa, 1Malaysia, ia memberikan kekuatan untuk mengatasi cabaran akan datang,” kata beliau.

Perdana Menteri berkata dasar-dasar jangka panjang kerajaan telah membuktikan dalam membantu rakyat Malaysia menghadapi krisis ekonomi pada 1997 dan 2009.

“Perjalanan itu penuh dengan cabaran dan pelbagai halangan, tetapi setiap kali berdepan sesuatu krisis besar kita berjaya menempa cabaran itu kerana kita memberi keyakinan kepada cara kerajaan menyelesaikannya.

“Kejayaan itu juga disebabkan rakyat mendokong dasar-dasar jangka panjang yang membawa kestabilan dan kemakmuran negara,” katanya. – BERNAMA

Komen & Pendapat

Leave a Reply