Membawang Hari Ini

Jeslina & Dion Sah Cerai Talak Satu

Penyanyi Jeslina Hashim, 36, sah bercerai talak satu dengan Dion Andrew Vercoe, 40, pada pukul 9.55 pagi di Mahkamah Tinggi Syariah, di sini, pada Selasa.

Lafaz cerai tersebut dilakukan oleh Dion di hadapan Hakim Syarie, Mohammad Abdul Karim Wahabdi bawah Seksyen 47, Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam Wilayah Persekutuan 1984 (Kebenaran Penceraian Secara Baik).

Penyanyi lagu Ku Intai Cinta Dalam Rahsia itu turut mengaku berada dalam keadaan suci sebelum lafaz dibuat.

Terdahulu, peguam syarie yang mewakili Dion iaitu Mohd Hafiz Abdul Rashid memaklumkan kepada mahkamah kedua-dua pihak setuju dengan perjanjian penyelesaian berkaitan hak penjagaan anak, mutaah dan hadanah tanpa sebarang pertikaian.

Sementara itu, Mohd Hafiz yang ditemui di luar mahkamah memberitahu kedua-dua pihak bersetuju untuk hak penjagaan bersama terhadap dua anak mereka.

“Proses penceraian berjalan lancar dengan kedua-dua pihak bersetuju terhadap perjanjian yang dibuat.

“Anak-anak akan tinggal di bawah jagaan bekas suami di Mont Kiara, namun Jeslina diberi hak lawatan,” katanya.

Nafkah sebanyak RM8,333 selama 18 bulan akan diberikan kepada Jeslina, sementara RM5,000 sebagai wang edah.

Dalam pada itu, Jeslina yang berbaju kurung datang ke mahkamah secara berasingan enggan mengulas lanjut sebab penceraian tersebut.

“Punca penceraian adalah hal peribadi antara kami dan maaf saya tidak boleh berkongsi,” katanya.

Jeslina dan Dion telah berkahwin pada 21 April 2005 dan mempunyai dua orang anak berusia tiga dan enam tahun.

Pada 20 Februari lalu hasrat Jeslina untuk bercerai secara baik dengan suaminya, di Mahkamah Rendah Syariah di sini terpaksa ditangguhkan ekoran wanita itu dalam keadaan tidak suci (haid).

– mStar

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");