Jenayah

Dua keluarga hilang rumah

brang selamat

Barang-barang yang berjaya diselamatkan selepas api berjaya dipadam pihak bomba:-

KUALA TERENGGANU – Seorang guru bersama dua anak yang sedang membuat persiapan mengemas barang untuk pulang beraya di kampungnya di Besut, dikejutkan dengan jeritan memberitahu ada kebakaran.

Mangsa yang juga penyewa rumah, Farisha Shamsuddin, 34, berkata, ketika kejadian kira-kira jam 12.45 tengah hari, dia sedang melayan telatah dua anak perempuan berusia 4 dan 6 tahun mencuba pakaian raya sebelum berlari keluar menyelamatkan diri setelah mendapat tahu berlaku kebakaran di rumah teres tiga pintu itu.

“Saya baru balik dari sekolah, dan mahu mengemas barang-barang kerana esok akan pulang ke kampung, tetapi tiba-tiba mendengar orang menjerit dari luar mengatakan rumah terbakar.

“Saya terus membawa anak-anak keluar dari rumah dan melihat asap tebal. Api pula marak begitu cepat,” katanya kepada pemberita yang ditemui di Kampung Teluk Menara, Manir, di sini.

Farisha yang mengajar di Sekolah Menengah Kebangsaan Belara, terkilan kerana kebanyakan pakaian raya mereka musnah dalam kejadian itu.

“Bahagian dapur dan bilik banyak barang yang rosak, tetapi syukur masih ada lagi barang yang dapat diselamatkan jika dibandingkan dengan rumah tengah yang terbakar teruk,” katanya.

Dalam kejadian itu, dua keluarga melibatkan 10 mangsa terpaksa akur dengan apa yang menimpa keluarga mereka.

Sementara itu, pemilik rumah, Abu Bakar Embong yang tinggal berhampiran berkata, ketika kejadian, dia sedang tidur sebelum dikejutkan menantu berusia 30, dan sempat melihat asap tebal datang dari dalam rumah tengah dan api terus merebak ke rumah sebelah.

“Rumah tengah ini tidak ada yang tinggal ketika kejadian, tetapi saya difahamkan, kebakaran berpunca daripada wayar televisyen di dalam rumah.

“Kerugian keseluruhan rumah tiga pintu ini hampir RM200,000, manakala semua kelengkapan di dalam rumah tengah tidak dapat diselamatkan,” katanya.

Dalam pada itu, Pegawai Pusat Gerakan Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia Negeri, Penolong Kanan Penguasa Bomba Mohd Rozairi Abdul Rahim berkata, pihaknya menerima panggilan jam 12.59 tengah hari dan terus ke lokasi kejadian di Kampung Teluk Menara, Manir melibatkan 15 anggota dan dua buah jentera bomba.

Menurutnya, kebakaran melibatkan sebuah rumah jenis kekal dan pihak bomba mendapati 70 peratus kemusnahan berlaku kepada rumah berkenaan.

“Bagaimanapun tiada kemalangan jiwa atau kecederaan dilaporkan,” katanya.

– SINAR HARIAN

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");