Berita Hari Ini

Bajet 2014: Langkah Tingkat CKHT Dapat Sokongan Ramai

STAR

PETALING JAYA: Peningkatan cukai keuntungan harta tanah (CKHT ) untuk menggalakkan belian spekulatif telah mendapat sokongan yang meluas, bukan hanya di kalangan rakyat yang ingin memiliki rumah.

Setiausaha Agung Fomca, Datuk Paul Selvaraj berkata beliau menyokong cadangan Bajet 2014 untuk menggandakan hampir dua kali ganda CKHT kepada 30 peratus kerana ia penting untuk membendung spekulasi.

“Kami rasa kerajaan telah mendengar apa yang dimahukan pengguna dan memiliki sebuah rumah pada masa kini telah menjadi satu kemungkinan yang lebih tinggi,” katanya.

“Bagaimanapun, kenaikan CKHT mesti diiringi dengan peningkatan dalam projek-projek perumahan mampu milik.”

CKHT dikenakan ke atas keuntungan yang dibuat ke atas hartanah yang dijual dalam tempoh masa yang ditetapkan, dengan kadar sebanyak 30 peratus dalam tempoh tiga tahun diikuti 20 peratus dan 15 peratus pada tahun keempat dan kelima.

Tiada cukai dikenakan jika harta dijual selepas enam tahun.

Pengerusi Pusat Kajian Dasar Awam (CPPS), Tan Sri Ramon Navaratnam berkata CKHT adalah cara yang baik untuk mengurangkan spekulasi dan juga mengelakkan kemungkinan terjadinya gelembung hartanah.

Ia memberi kesan kepada orang biasa yang bukan spekulator tetapi ingin menjual harta mereka dalam tempoh lima tahun, kata Ramon: “Ia bukan sahaja cadangan yang munasabah. Bagi kebanyakan orang, membeli hartanah adalah salah satu keputusan terbesar dalam kehidupan.

“Jadi, jika seseorang itu merancang untuk membersihkan diri daripada hartanah dalam tempoh di bawah enam tahun, ia mesti mempunyai salah satu, sama ada pelabur benar-benar teruk atau sudah mempunyai motif spekulasi.”

Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek berharap peningkatan CKHT akan mengurangkan spekulasi hartanah, tetapi berkata kerajaan terpaksa membina rumah-rumah yang lebih murah dalam jangka masa panjang.

“Rumah dengan harga yang terlalu melambung adalah di luar jangkauan ramai rakyat Malaysia,” katanya.

-mStar

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");