Jenayah

Kerana RM100, Isteri Dikapak

kapak

KOTA BHARU: Seorang ibu yang masih berpantang mendakwa dijerut leher dan dihentak dengan kapak di bahagian kepala gara-gara gagal memberikan wang yang minta suaminya dalam kejadian di Kampung Temusu, Limbat, petang kelmarin.

Mangsa, Nor Anis Mohamad Nor, 21, ditemui ketika menerima rawatan di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) memberitahu masih trauma dengan kejadian tersebut memandangkan baru sahaja melahirkan anak kedua, November lalu.

Menurutnya, kejadian berlaku apabila dia gagal memberikan wang RM100 yang diminta suaminya dengan alasan tidak mempunyai pendapatan.

“Selepas itu dia mengarahkan saya ke rumah rakan dan saudara perempuan untuk meminjam wang untuknya tetapi gagal.

“Berang terlalu lama menunggu suami saya menjadi marah dan datang membawa kapak, kerana bimbang diapa-apakan, saya terjun melalui tingkap tetapi dia terus mendapatkan saya dan bawa pulang ke rumah,” katanya semalam.

Tambahnya, apabila tiba di rumah suspek bertindak di luar kawalan lalu mengasarinya dengan menjerut leher menggunakan rantai besi namun bersyukur tidak diperlakukan lebih teruk kerana ketika itu polis sampai tepat pada masanya.

Ibu kepada dua anak itu yang masih trauma untuk kembali ke rumahnya menganggap hubungan antara dia dan suami sudah berakhir memandangkan sebelum ini suspek sering bertindak kasar kepadanya.

Mangsa yang sudah tiga tahun mendirikan rumah tangga dengan suspek kini mahu menumpukan perhatian sepenuhnya bagi membesarkan dua anaknya dan berharap perkara ini tidak berlaku lagi,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kota Bharu, Asisten Komisioner Azham Othman mengesahkan kejadian tersebut dan mendapati suspek didakwa merupakan seorang penagih.

“Suspek bertindak memukul isteri dengan menggunakan kapak sebelum di rantai dan dikunci dengan mangga di bahagian leher namun gagal ditahan kerana melarikan diri dengan terjun melalui tingkap setelah sedar kehadiran pihak polis.

“Tindakan mengesan dan menangkap suspek mempunyai dua kes kesalahan lampau iaitu memiliki dadah dan kes ugutan jenayah itu sedang dijalankan dan polis menasihatkan lelaki tersebut serah diri untuk bantu siasatan,” tegasnya.

Katanya, kes disiasat mengikut Seksyen 324 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga tiga tahun atau denda atau sebat atau mana-mana dua daripada hukuman berkenaan sekiranya disabitkan kesalahan.

 

 
-Sinar Harian
http://www.sinarharian.com.my/kerana-rm100-isteri-dikapak-1.246413

 

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");