Sukan Hari Ini

All England: Chong Wei mara separuh akhir

chong wei

PEMAIN nombor satu dunia, Datuk Lee Chong Wei menjadi wakil tunggal Malaysia meneruskan cabaran di separuh akhir All England selepas menundukkan pemain muda, Kento Momonta dari Jepun awal pagi tadi (waktu Malaysia).

Beraksi di National Indoor Arena, Birmingham, Chong Wei, yang memburu gelaran ketiga selepas menjuarainya pada 2010 dan 2011, mudah mengalahkan Momonta dengan straight set 21-14 dan 21-18.

Pada perlawanan separuh akhir, Chong Wei akan menentang Son Wan Ho dari Korea Selatan yang menewaskan pemain berpengalaman Kenichi Tago dari Jepun, 21-15 dan 21-17.

Bagaimanapun nasib tidak menyebelahi beregu lelaki negara, Hoon Tien How-Tan Wee Kiong apabila mereka kalah kepada Gideon Markus Fernaldi-Markis Kido dari Indonesia, 18-21 dan 12-21.

Sementara itu, juara bertahan, Chen Long dari China pula terpaksa bermain selama sejam 18 minit untuk mengenepikan Hans-Kristian Vittinghus dari Denmark, 18-21, 21-11 dan 21-14 untuk mara ke separuh akhir.

Pemain nombor dua dunia itu akan menentang rakan sepasukannya Wang Zhengming dalam perlawanan seterusnya.

-Sinar harian

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");