Jenayah

2 kilang guna logo halal palsu

logo palsu 1

KUANTAN – Jabatan Agama Islam Pahang (Jaip) semalam memberi amaran kepada pemilik dua kilang produk berasaskan hasil laut apabila berani menggunakan logo halal tanpa sijil.

Lebih memalukan, sebuah kilang di kawasan perindustrian Padang Lalang dekat sini menggunakan lambang masjid pada bungkusan produknya sekali gus mengelirukan pengguna terutama umat Islam mengenai pengeluaran produk itu.

Penolong Pengarah Unit Pengurusan Halal Jaip, Noridzuan Abdul Manan berkata, mereka didapati bersalah menggunakan logo halal palsu dan menyalahgunakan logo Halal Malaysia tanpa sijil dan menggunakan representasi Halal.

“Jaip memberi amaran selama tujuh hari untuk menutup lambang yang dianggap mengelirukan pengguna Islam,” katanya.

Beliau berkata, serbuan bersama Majlis Perbandaran Kuantan (MPK) dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) itu turut dilakukan di beberapa lokasi pengeluar produk makanan di sekitar Kuantan.

Katanya, jika pemilik terbabit ingkar, mereka akan berdepan dengan tindakan di bawah Akta Perihal dagangan 2011, Perakuan dan Penandaan Halal.

“Jika individu itu bukan satu pertubuhan perbadanan, boleh dikenakan denda tidak lebih RM100,000 atau penjara selama tidak lebih tiga tahun atau kedua-duanya sekali. Jika kesalahan kedua, boleh dikenakan denda tidak lebih RM250,000 atau dipenjara selama tidak lebih lima tahun atau kedua-duanya sekali,” katanya.

Noridzuan berkata, Jaip tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak yang sengaja atau tidak sengaja mengelirukan pengguna Islam dengan produk yang meragukan.

Beliau turut menasihatkan pengguna supaya berhati-hati memilih produk di pasaran bagi mengelakkan produk yang tidak halal atau hanya berselindung di sebalik logo halal yang tiada sijil.

-Sinar harian

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");