Membawang Hari Ini

Peter Marvey pukau penonton

JIKA sebelum ini, Zass menghidangkan cerita dari pentas teater, kali ini giliran penulis membawakan pengalaman menonton persembahan ahli silap mata yang berlangsung di pusat peranginan, Genting Highland, baru-baru ini.

Berkesempatan menonton pertunjukan ‘Peter Marvey : Magician Without Limits’, penulis bagaikan dipukau dengan aksi-aksi mendebarkan sepanjang hampir dua jam persembahan itu berlangsung.

Dibantu oleh tiga jelitawan, persembahan hebat ini menghidangkan pelbagai aksi buat penonton di Genting International Showroom, sejak 28 Mei lalu sehingga 24 November depan.

Diamond Illusion, Fire Spikes, Jumping Jacket, Mid-Air Levitation, Revenge, Strongest Women dan Ultimate Cut, merupakan antara persembahan yang pastinya membuatkan penonton terpukau.

Begitulah hebatnya Marvey, ahli silap mata yang terkenal dengan penuh magis dan kejutan!

Penuh debaran dan kejutan

Bermula dari awal persembahan lagi, ahli silap mata kelahiran Switzerland ini sudah mampu memberi debaran dan kejutan kepada penonton menerusi ‘Ultimate Cut’, aksi memotong badannya kepada dua bahagian tubuh.

Meskipun nampak agak mengerikan, namun Marvey begitu tenang, sementelah berjaya melakukan aksi mengayuh basikal dengan hanya melibatkan bahagian badan bawahnya.

Ditemani tiga jelitawan, Marvey meneruskan persembahan dengan aksi lebih merbahaya apabila pembantunya itu dibaringkan dalam kotak besi khas kemudiannya besi tajam dijatuhkan membuatkan penonton menjerit ketakutan.

Namun begitu, Marvey bijak mengawal situasi dengan membuka kotak besi itu secara berhati-hati. Seperti yang yang dijangka, pembantu jelitanya itu ghaib tanpa dikesan.

Selain daripada aksi ini, Marvey juga berjaya mengagumkan penonton dengan aksinya yang apabila memakai blazer pada pembantunya yang terikat dari atas hingga kaki dengan rantai besi.

Tidak hanya setakat itu, dia turut menjemput penonton untuk beradu tenaga dengan pembantunya, Vivi Vega menerusi segmen ‘Strongest Women’.

Dalam persembahan ini, Vega dapat bertahan lebih lama berbanding penonton lelaki tersebut sehingga membuatkan penonton memberi tepukan gemuruh.

Meneruskan misinya, Marvey melakukan aksi kemuncak terbang ke udara yang mana menyaksikan dia terapung-apung di udara dalam tempoh agak lama tanpa alat bantuan.

Bagaikan Peter Pan, aksi berani Marvey itu nyata memberi kepuasan kepada penonton sehingga tepukan gemuruh mengiringi ke persembahan terakhirnya.

Magis seawal usia 14 tahun

Berkongsi mengenai latar belakang ahli silap mata ini, Marvey mula menceburi bidang magis ini sejak berusia 14 tahun lagi.

Ketika itu, ianya sekadar aktiviti menghilangkan rasa bosan selepas tamat waktu persekolahan.

Dari situ, minatnya itu mula bercambah sehingga Marvey terpaksa melupakan hasrat keluarganya untuk melihat beliau bergelar arkitek.

“Saya rasa lebih seronok bereksperimen dengan silap mata berbanding belajar di sekolah.

“Selepas tamat belajar, saya terus berlatih beberapa teknik baharu sehingga berjaya mencipta silap mata atas usaha sendiri,” katanya yang mengambil masa tujuh tahun berlatih bagi aksi terbangnya itu.

Malah Marvey turut berpeluang untuk menjelajah 30 buah negara seperti Jepun, India, China, Sepanyol, Indonesia, Amerika Selatan dan banyak lagi.

Katanya, persembahan di negara ini mencipta rekodnya tersendiri apabila berjaya bertapak selama lima bulan di Genting Highland.

“Sebelum ini, saya hanya singgah di satu-satu tempat dalam masa pendek, namun di Malaysia hampir setengah tahun.

“Selepas habis persembahan di sini saya akan ‘terbang’ ke Lithuania, Eropah pada hujung tahun ini sempena Tahun Baru Krismas,” katanya yang pernah memenangi pelbagai anugerah seperti The Golden Wand, Anugerah Merlin dan sebagainya.

Laksa, air kelapa jadi pilihan

Berkongsi pengalamannya sepanjang berada di sini, Marvey, teruja dengan sikap ramah masyarakat Malaysia yang datang ke persembahannya.

“Mereka begitu mesra dan sporting jika diajak ke pentas bersama saya.

“Bahkan tenaga kerja di sini sangat mudah untuk bekerjasama dengan mereka,” katanya.

Malah Marvey turut memberitahu dia juga sudah jatuh cinta dengan makanan di sini.

“Saya sangat sukakan laksa dan air kelapa. Malah tidak kisah dengan rasa pedas seperti masakan Thai dan Cina,” ujarnya yang berharap dapat berkunjung semula ke sini suatu hari nanti.

-Sinar harian

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");