Berita Hari Ini

LPHS bantu miliki rumah

PERBADANAN Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) menyarankan orang ramai yang berpendapatan rendah dan berhasrat untuk memiliki kediaman di negeri itu supaya membuat permohonan menerusi Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS).

Pengurus Besarnya, Azlan Md Alifiah berkata, langkah itu bertujuan memudahkan pihaknya menyediakan lebih banyak rumah mampu milik sekali gus membantu rakyat khususnya golongan berpendapatan rendah dan sederhana memiliki kediaman sendiri pada harga berpatutan.

“Kami lihat rakyat Selangor sukar untuk membeli rumah di negeri ini berikutan harga rumah yang ditawarkan pemaju lebih RM500,000 sebuah.

“Oleh itu PKNS mengambil pendekatan menyediakan rumah mampu milik dengan harga sekitar RM175,000 hingga RM250,000 (sebuah), selain memenuhi dasar kerajaan negeri untuk terus memberi komitmen membina lebih banyak rumah mampu milik,” katanya kepada Bernama.

Beliau berkata, rakyat Selangor yang memenuhi syarat ditetapkan serta berdaftar dengan LPHS, akan diberi keutamaan untuk memiliki kediaman yang ditawarkan PKNS.

Jelas Azlan, antara syarat untuk memiliki kediaman itu ialah pemohon mesti berumur sekurang–kurangnya 18 tahun semasa permohonan dibuat, pendapatan individu atau keluarga kurang daripada RM10,000 sebulan dan pemohon serta pasangan tidak memiliki lebih daripada satu hartanah.

Beliau berkata, PKNS hanya menerima senarai nama pemohon daripada LPHS yang telah diperakukan oleh Jawatankuasa Pemilihan Senarai Nama Pembeli Rumah Mampu Milik.

Sepanjang 2015, PKNS telah melancarkan sebanyak 5,883 buah rumah mampu milik, dan menyasarkan untuk membina 750,000 unit rumah dalam tempoh lima tahun atau dikenali sebagai Pelan 5 iaitu dari 2015 hingga 2020, katanya.

– Bernama

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");