Membawang Hari Ini
Like

Abang Lan lonjak Afzan

January 20, 2017
573 Views
0 Comments
3 minutes read
Abang Lan lonjak Afzan

Pembabitan pelakon Afzan Rahman dalam drama Lara Aishah yang ditayangkan baru-baru ini kesempatan terbaik untuk dirinya lebih dikenali.

Afzan, 36, mengakui watak Azlan atau Abang Lan begitu dekat di hati peminat sehinggakan nama itu melekat sehingga sekarang.

“Tak dinafikan drama itu mencipta fenomena tersendiri. Sambutan yang diberikan penonton sangat luar biasa. Walaupun saya sekadar melakonkan watak tambahan, tempias drama itu turut dirasai.

“Sehinggakan kalau saya pergi mana-mana orang memanggil dengan nama Abang Lan. Mereka juga sempat berseloroh bertanya kaki saya okey atau tidak. Bukan apa dalam drama itu kaki Azlan cacat.

“Ini adalah drama kedua saya yang betul-betul melekat di hati penonton. Sebelum ini menerusi drama Rindu Awak 200%. Ia sekali gus buat saya rasa lebih dihargai,” katanya.

Menurut Afzan, dia bersyukur apabila tawaran berlakon tidak pernah putus meski sekadar diberikan watak pembantu.

Malah dia tidak pernah berkecil hati apabila sering disogokkan watak sama kerana itu semua rezeki.

“Saya tak kisah pun jika sering ditawarkan watak pembantu. Mungkin dengan watak sebegini peminat lebih mengenali saya. Pada masa sama saya perlu akur dengan permintaan stesen TV yang mahukan pelakon muda sebagai hero.

“Apa pun yang datang, itu rezeki saya. Tak perlu bersikap ‘demand’. Bagi saya tanpa watak pembantu jalan cerita sesebuah karya pasti tidak menjadi,” katanya.

Afzan berkata, sepanjang 10 tahun pembabitannya dalam bidang lakonan dia pernah tampil sebagai hero dalam tiga drama.

Bagaimanapun, drama itu kurang menonjol sekali gus gagal melonjakkan namanya.

“Saya sentiasa percaya pada rezeki Allah. Jujurnya saya tak pernah mengharapkan agar diberikan watak hero saja. Saya buat berdasarkan permintaan dan keselesaan diri. Asal saja tawaran berlakon masih ada, itu sudah memadai.

“Saya juga bukan jenis memilih. Kalau tarikh tak bertembung dengan kerja lain saya terima saja tawaran yang datang. Malah sepanjang lapan bulan penggambaran Lara Aishah saya turut terbabit dengan beberapa projek telefilem dan drama,” katanya.

Berkongsi mengenai kehidupan peribadinya, Afzan bersyukur mendapat sokongan penuh daripada isteri tercinta, Hasliza Md Sharasan.

Malah kehadiran anak perempuan mereka, Anggun Nur Carissa, 2 tahun lima bulan menjadi pelengkap kepada kebahagiaan rumah tangga yang dibina sejak 2011.

“Saya dan isteri belum ada perancangan tambah anak. Namun kami tak menolak rezeki yang datang. Kalau boleh saya nak ada rumah sendiri dahulu. Saya berdoa semoga permohonan saya berjaya.

“Pada masa sama, isteri juga bekerja jadi kami perlu fokus dengan kerjaya masing-masing,” katanya.

Perkahwinan bersama Hasliza adalah yang kedua bagi Afzan selepas empat tahun menduda. Afzan mempunyai seorang anak lelaki, Muhammad Haikal, 13, hasil perkahwinan pertama.-harian metro

Komen & Pendapat

Comments are closed.