Berita Hari Ini

Sistem pemberian BR1M perlu dikaji semula

PADANG RENGAS – Sistem pemberian Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) perlu dikaji semula bagi mengelak penerima menunggu lama untuk mendapatkan wang bantuan itu, kata Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz.

Sehubungan itu, Mohamed Nazri berkata, beliau akan mencadangkan kepada Jemaah Menteri supaya penerima hanya menggunakan kupon dengan nombor bersiri untuk mendapat wang bantuan.

“Melalui pemberian kupon dengan nombor bersiri itu, ia memudahkan penerima menukar terus kepada wang tunai berbanding sekarang diberikan kupon nombor, (penerima) beratur untuk mengambil baucer dan kemudian ditukar dengan wang tunai,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas majlis penyampaian BR1M 2017 peringkat Parlimen Padang Rengas kepada 1,500 penerima di sini hari ini.

Mohamed Nazri yang juga ahli Parlimen Padang Rengas berkata pemberian bantuan rakyat itu juga perlu dibuat di banyak tempat terutama di peringkat mukim/kampung.

“Sekarang ini pemberian BR1M di peringkat parlimen kita buat sebanyak empat kali dan kalau boleh lepas ini dibuat di banyak tempat bagi memudahkan rakyat mengambil wang tersebut di samping mengurangkan kesesakan,” katanya.

Sementara itu, Mohamed Nazri berkata ramai rakyat datang untuk mengambil BR1M dan ini sekali gus membuktikan rakyat menyambut baik usaha kerajaan untuk membantu mereka.

“Walaupun bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata BR1M adalah

rasuah, ia membuktikan cakap beliau itu tidak betul kerana beberapa negara lain turut melaksanakan perkara yang sama kepada rakyat mereka.

“Kalau mereka rasa BR1M itu rasuah, mereka (rakyat) tidak akan datang mengambilnya,” katanya.

– Bernama

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");