Berita Hari Ini

Pesawat MAS terbabas, anak kapal dan penumpang selamat

SIBU: Sebuah pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) terbabas dari landasan ketika mendarat di Lapangan Terbang Sibu di sini, kira-kira jam 10.17 malam tadi.

Pesawat Boeing 737-800 MH2718 dari Kuala Lumpur itu dilaporkan terbabas disebabkan keadaan landasan yang licin susulan hujan lebat sejak lewat petang semalam.

Bagaimanapun, MAS mengesahkan kesemua enam anak kapal dan 61 penumpang dalam pesawat berkenaan selamat.

Tiada sebarang kecederaan dilaporkan.

Difahamkan, siasatan lanjut sedang dijalankan bagi mengenal pasti punca sebenar kejadian.

Sementara itu, seorang penumpang dikenali sebagai Muhd Badrul Aman berkongsi pengalaman cemas dilalui dalam akaun Facebook miliknya.

Antara lain, beliau menyatakan rasa syukur kerana semua anak kapal dan penumpang terselamat tanpa mengalami sebarang kecederaan.

“Ya Allah…. terima kasih kerana menyelamatkan kami,” katanya memetik sumber Berita Harian Online.

Malah, beliau turut memuji kecekapan anak-anak kapal mengendalikan situasi cemas itu, termasuk memastikan kesemua penumpang keluar dengan selamat dan mendapat bantuan.

Dalam perkembangan berkaitan, sehingga jam 12 tengah malam tadi, landasan Lapangan Terbang Sibu ditutup bagi memberi laluan kerja-kerja mengalihkan pesawat berkenaan dari lokasi kejadian.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");