Perak Hari Ini

SPeAK,Panduan Pengurusan Wang Tabung Masjid Bakal Diperkenalkan Elak ‘Wang Beku’

IPOH:Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk), bakal memperkenalkan satu sistem perakaunan atas talian “Sistem Pengurusan e-Akaun Masjid (SPeAK)” sebagai satu panduan khas pengurusan kewangan kutipan sumbangan wang masjid.

Pengarah JAIPk, Datuk Mohd Yusop Husin berkata panduan yang kini berada di tahap akhir penyediaannya akan menerangkan tentang cara pengurusan kewangan daripada tabung masjid berikutan timbul ketidakfahaman yang jelas mengenai saluran wang berkenaan.

“Melalui panduan ini kita akan menyusun semula pengurusan kewangan dengan lebih terperinci terutama berkaitan dengan kutipan Tabung Masjid pada hari Jumaat kerana terdapat sesetengah masjid berlakunya salah daripada segi hukum, kefahaman tidak jelas dan prosedur yang khusus mengenainya,” katanya kepada media selepas menghadiri Majlis Executive Talk dan Perutusan Tahun Baru 2018 bagi Jabatan JAIPk di INTIM hari ini.

Terdahulu majlis telah dirasmikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Agama Islam, Pendidikan Islam dan Pembangunan Sahsiah,Datuk Mohd Nizar Zakaria dan menyampaikan ucapan Perutusan Tahun Baru 2018 kepada semua kakitangan JAIPk dan turut dilancarkan buku panduan pengurusan majlis dan acara pada majlis tersebut.

Turut berlangsung majlis menandatangani Ikrar Bebas Rasuah (IBR) JAIPk yang disaksikan oleh Pengarah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Perak Datuk Zainul Darus.

Mengulas lanjut, jelas Yusop menerusi kajian yang dijalankan oleh Universiti Sultan Idris (UPSI) hampir belasan juta duit sumbangan masjid beku malah puluhan ribu hanya disimpan begitu sahaja seolah wujud pertandingan pengumpulan wang paling banyak tetapi tidak digunakan.

“Duit sumbangan pada hari Jumaat adalah jariah orang awam sumbangan sedekah yang tak pernah penyumbang bertanya dan memikirkan kepada mana duit itu disalurkan dan siapa yang bersedekah utuk kegunaan masjid.

“Di Malaysia orang murah hati suka bersedekah, yang menerima sedekah pula kemana ia digunakan jadi panduan ini akan membantu dan kini pada peringkat akhir sebelum dibentangkan kepada jawatankuasa Fatwa” katanya.

Katanya wang sumbangan itu kemungkinan tidak digunakan apabila setiap masjid telah menerima bantuan kewangan daripada pihak Kerajaan.

“Kerajaan bantu memberikan wang membaiki masjid ada juga yang sudi membantu jadi tidak sepatutnya timbul rasa kerisauan orang yang enggan membantu.

“Kebanyakan wang sumbangan diagihkan untuk membayar penceramah, bil eletrik, air, elaun imam, namun masih berbaki jumlah kutipan namun saya tidak mahu mengatakan ada penyalahgunaan kerana kadang kala pembelian tidak mempunyai resit sebagainya,” katanya.

Jelasnya, cara pengurusan kewangan bergantung kepada kebijaksanaan jawatankuasa beserta laporan dalam mesyuarat yang diadakan empat kali setahun yang perlu diberi penekanan.

“Kita tidak boleh menyalahkan jawatankuasa masjid kerana kebanyakan mereka bukan sepenuh masa tetapi diamanahkan bagi menguruskan namun usaha mengatasi perlu kerana mungkin ada tanggapan dan tomahan masyarakat mengenai saluran wang itu, bukan senang nak menjaga rumah Allah,mereka diberi peluang menguruskan rumah Allah pastinya ada kesilapan, kecuaian yang tidak disengajakan,”katanya.

Sementara itu, Pengarah SPRM Perak, Datuk Zainul Darus berkata langkah yang diambil pihak JAIPk sangat dialu-alukan oleh pihak SPRM.

“Ia adalah satu langkah yang amat baik dan Perak satu-satunya negeri yang akan memperkenalkan garis panduan ini,” katanya.

Bagaimanapun katanya SPRM sukar untuk melakukan siasatan dan tidak boleh ambil tindakan kepada pegawai masjid kerana kerjanya sukarela dilantik secara sukarela.

“Malah kebanyakan mereka tidak mempunyai ilmu berkaitan dengan kewangan, cara untuk menggunakan duit itu hanya bergantung kepada pengalaman masing-masing,” katanya.

Jelasnya tidak nafikan SPRM turut menerima maklumat mengenai isu penyelewengan wang masjid kerana wujudkan rasa tidak puas hati melibatkan pihak tertentu yang mempertikaikan saluran wang tersebut.

“Susah untuk buktikan terutama kutipan sumbangan hari Jumaat bergantung kepada orang yang bertanggungjawab membuat pengiraan malah melalui pengalaman di luar dari Perak pengalaman yang lepas ada setengah kes hanya sebahagian wang yang dimasukkan dalam akaun selebihnya kita tidak ketahui,” katanya.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");