Berita Hari Ini

Sediakan RM388 Juta Untuk Melancong Ke Angkasa Lepas

RUSIA, buat kali pertamanya, merancang untuk menghantar pelancong ke Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa (ISS).

Ketua Syarikat Angkasa Rusia (Energia) Vladimir Solntsev, mengatakan bahawa pihaknya sedang berbincang untuk memberi peluang kepada pelancong untuk berjalan (spacewalk) di angkasa.

“Penganalisis pasaran telah mengesahkan bahawa terdapat golongan berada dan kaya sedia membayar untuk pakej pelancongan ini,” kata Vladimir memetik laporan agensi Astro Awani.

Walaupun bayaran mungkin dikurangkan bagi pelancong pertama, kos perjalanan yang dianggarkan AS$100 juta (RM388 juta) ternyata bukan satu jumlah yang kecil.

“Pelancong dapat berjalan di angkasa dan membuat filem mahupun klip video.

“Dalam setahun, hanya lima hingga enam penumpang boleh melawat ke angkasa lepas selama 10 hari,” tambah beliau.

Energia, syarikat angkasa yang merupakan sebahagian pasukan pelancaran manusia pertama di angkasa lepas, Yuri Gagarin pada 1961 sedang membina modul baharu, NEM-2 untuk membawa pelancong ke ISS.

NEM-2 (nama masih belum disahkan) bakal dilancarkan pada 2019, mampu menampung sehingga enam penumpang dalam satu masa serta dilengkapi kabin yang selesa, dua tandas dan akses Internet.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");