Berita Hari Ini

KPN: Lebih 1,000 Individu, Organisasi Berpotensi ‘Serang’ PRU14

KUALA LUMPUR: Polis mengenal pasti kira-kira 1,100 individu dan organisasi yang berpotensi melakukan “serangan mengejut di saat akhir” bertujuan menimbulkan kekecohan pada pilihan raya umum ke-14 (PRU14).

Ketua Polis Negara Tan Sri Mohamad Fuzi Harun berkata ia berdasarkan antara lain analisis dan rekod lampau individu dan organisasi berkenaan.

Menurutnya, serangan itu boleh didatangkan dalam bentuk berita palsu di media sosial, pengundi hantu dan ancaman kumpulan militan IS.

“Kita bukan mengugut pihak terbabit sebaliknya mahu memastikan perjalanan PRU14 lancar dan rakyat berasa selamat,” katanya selepas merasmikan persidangan pesuruhjaya polis, ketua polis, komander dan komandan hari ini.

Fuzi berkata polis juga mengenal pasti 116 kawasan di Semenanjung dan 33 di Sabah dan Sarawak sebagai lokasi panas PRU14.

“Polis akan memberi fokus kepada kawasan yang dijangka ada pertandingan sengit pada PRU14 ini demi menjaga ketenteraman awam,” kata Mohamad Fuzi sambil menambah isu melibatkan perkauman juga perlu dipastikan tidak berlaku.

Polis, katanya akan bertindak terhadap pihak yang cuba mengganggu perjalanan PRU14 mengikut undang-undang sedia ada.

Selasa lepas, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata polis mengenal pasti individu dan organisasi yang berpotensi melakukan serangan mengejut berkenaan untuk menimbulkan kekecohan pada PRU14.

Beliau berkata ini berlaku pada PRU lalu dengan dakwaan palsu kononnya 40,000 warga Bangladesh dibawa masuk ke negara ini sebagai pengundi.-Bernama

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");