Sukan Hari Ini

Piala Sultan Azlan Shah: India Belasah Malaysia

IPOH: Pasukan muda India memberi tamparan hebat kepada skuad kebangsaan, apabila membenam mereka, 5-1 pada aksi hoki Piala Sultan Azlan Shah di sini malam tadi.

Selepas mencatat sejarah mengejutkan juara Olimpik 2016, Argentina, 2-1, semalam, pasukan India berjaya membuat Malaysia kelihatan seperti ‘pasukan kebanyakan’ dalam kejohanan edisi ke-27 itu.

Pada aksi dinantikan ramai ini, menurut laporan BH Online, skuad bimbingan Stephen Van Huizen kelihatan unggul sehingga minit ke-33 apabila berjaya mengikat lawannya 1-1.

Namun selepas itu, mereka secara tiba-tiba hilang tumpuan, apabila melepaskan empat gol dalam tempoh 20 minit terakhir.

Pada perlawanan yang turut disaksikan oleh Pemangku Sultan Pahang, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah yang juga Presiden Konfederasi Hoki Asia (AHC), skuad negara berjaya memberi persembahan meyakinkan pada aksi awal.

Malaysia kerap kali berjaya memasuki kawasan gol India tetapi penyudah lemah menghalang mereka berada di depan. Fitri Saari turut memiliki peluang menyamakan kedudukan tetapi rembatannya tersasar sebelum rehat.

Terdahulu, India berada di depan pada minit ke-10 menerusi jaringan Shilanand Lakra.

Bersambung babak kedua, skuad kebangsaan terus mengasak dan usaha mereka berhasil apabila Faizal Saari menguis pantas ke dalam gawang dari pukulan sudut penalti pertama untuk menyamakan kedudukan pada minit ke-33.

Begitupun India kembali dihadapan apabila Gurjant Singh menjaringkan gol kedua melalui pukukan sudut penalti pada minit ke-43.

Kawalan longgar pemain Malaysia selepas itu membolehkan Sumit Kumar mengukuhkan kedudukan India pada minit ke-48 kepada 3-1, sebelum Ramandeep Singh menambah jaringan keempat tiga minit selepas itu.

Gurjant kemudian tampil sekali lagi untuk gol kedua peribadi perlawanan ini pada minit ke-57 bagi keputusan muktamad, 5-1.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");