Perak Hari Ini

DAP Kecewa BERSATU Terima Bekas ADUN Behrang

Ketua Pemuda DAP, Wong Kah Woh kecewa kerana BERSATU Perak menerima kemasukan seorang bekas ADUN yang mencetuskan krisis menteri besar Perak pada tahun 2009.

Wong mendakwa bekas ADUN Behrang, Jamaluddin Mohd Radzi, yang melompat daripada PKR untuk menyokong BN pada 2009, diterima menjadi anggota BERSATU oleh Menteri Besar Perak, Ahmad Faizal Azumu hari ini.

“Kita perlu mengingatkan diri kita Pakatan Harapan (HARAPAN) bukan tong sampah untuk menerima dan menjaga mereka yang terbukti tanpa prinsip, maruah dan telah menjual kepercayaan rakyat untuk keuntungan peribadi.

“Ini adalah perkara terakhir yang patut dilakukan Menteri Besar pada hari pertama bertugas sebagai MB,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Jamaluddin ialah salah seorang daripada tiga ADUN Pakatan Rakyat (PR) yang mengisytiharkan diri mereka sebagai calon bebas menyokong sokongan BN untuk membentuk kerajaan negeri Perak pada tahun 2009.

Ini mencetuskan krisis perlembagaan Perak, yang mengakibatkan kejatuhan kerajaan negeri PR ketika itu.

Kerajaan HARAPAN Perak sekarang dibentuk selepas dua ADUN BN mengisytiharkan sokongan kepada Faizal, walaupun masih kekal dalam gabungan bekas parti pemerintah itu.

Salah seorang ADUN berkenaan, Datuk Zainol Fadzi Paharuddin, menyertai BERSATU selepas dipecat daripada Umno.-Mkini

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");