Berita Hari Ini

Hanipa Cabar Zahid Berdebat Isu Sosma

Kata Hanipa, melalui kaedah itu juga orang ramai dapat difahamkan mengapa Pakatan Harapan (HARAPAN) memilih untuk menarik balik pelaksanaan akta yang turut dikenali sebagai Sosma itu.

“Selain mendidik masyarakat, ia juga dapat menghapuskan kekeliruan yang cuba ditonjolkan oleh ketua pembangkang berhubung isu Sosma,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Semalam Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata Umno memandang serius langkah kerajaan untuk membatalkan Sosma yang digubal oleh BN sebelum ini.

Kata presiden Umno dan ketua pembangkang tersebut Sosma digubal semata-mata bertujuan menjaga ketenteraman awam daripada anasir yang boleh menggugat keselamatan negara.

Ahmad Zahid yang juga bekas menteri dalam negeri menegaskan Sosma tidak langsung menyentuh soal politik individu.

“Antara elemen pentingnya ialah kesalahan yang menyebabkan keganasan terancang terhadap orang atau harta, atau menyebabkan sebilangan besar warga takutkan keganasan, membangkitkan perasaan tidak setia terhadap Yang di-Pertuan Agong dan memudaratkan ketenteraman dan keselamatan awam,” katanya.

Sosma ialah akta yang digubal di parlimen bagi menggantikan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang dianggap mudah disalahgunakan oleh kerajaan.

Bagaimanapun kedua-dua akta tersebut dikecam kebanyakan parti kerana dillihat boleh dimanipulasi untuk tujuan politik.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");