Panasnya Hari Ini

Penting Untuk Mempunyai ‘Darah Muda’ Dalam Kepimpinan Parti

SINGAPURA: Adalah penting untuk mempunyai pemimpin ‘darah muda’ yang bergandingan dengan generasi pengganti, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Memetik laporan Bernama, Anwar berkata demikian kepada Yang Razali Kassim, Fellow Kanan S,Rajaratnam School of International Studies (RSIS), Universiti Teknologi Nanyang, Singapura dalam “Bicara Bersama Anwar Ibrahim”

Ini merupakan sebahagian siri RSIS tentang Pilihan Raya Umum Malaysia ke-14 dan selepas itu.

Yang Razali menghantar satu senario kepada Anwar, sambil berkata “Apabila anda mengambil alih sebagai perdana menteri, adakah anda melihat penting untuk mempunyai generasi baru pemimpin dengan anda, generasi pemimpin pengganti?

Menjawab pertanyaan itu Anwar berkata “Ianya semulajadi. Kita perlu mempunyai beberapa orang yang berpengalaman dan kita perlu menyuntik darah baharu. Kita perlu berbuat demikian. ”

Anwar berkata kekuatan yang boleh dilihat dalam Parti Keadilan Rakyat (PKR) berbanding dengan parti-parti dalam Barisan Nasional (BN), “kami mempunyai pemimpin-pemimpin muda yang diamanahkan dengan jawatan utama dalam parti, di Parlimen, khususnya Selangor, berdasarkan pengalaman dan pendedahan. ”

“Tidak semestinya jawatan dalam kerajaan tetapi anda lihat dalam parti, di Parlimen, mereka dalam umur antara 30-an dan 40-an,” katanya.

Anwar, presiden PKR yang dipilih dan ketua umum pakatan Pakatan Harapan (PH) baru-baru ini memilih kerusi parlimen Port Dickson untuk membuka jalan bagi kemasukannya semula ke dalam politik.

Tentang siapa pemimpin muda yang mungkin akan bersama beliau di era baharu, tanpa menamakan sesiapa, Anwar berkata: “Anda boleh memilih secara rawak.”

“Terdapat sepuluh hingga 15 anggota Parlimen yang kompeten. Anda telah melihat mereka berdebat, anda telah melihat mereka bekerja. Anda telah melihat mereka mengutarakan isu, “katanya.

Anwar berkata beliau agak kagum dengan kesemua 10 hingga 15 orang itu untuk dipilih.

“Saya bercakap mengenai peringkat kedua pemimpin, atau lebih muda. Pemimpin kanan sudah tentu diketahui. Jadi tidak seperti di pihak lain, di Keadilan beberapa jawatan utama ditugaskan kepada pemimpin muda, “katanya.

Mengenai sama ada beliau melihat para pemimpin muda juga di pihak lain, “kata Anwar:” Anda lihat lebih banyak lagi dalam DAP (Parti Tindakan Demokratik) juga. Selebihnya adalah parti yang agak baru. ”

Gabungan PH terdiri daripada Parti Pribumi Bersatu Malaysia, PKR, DAP, dan Parti Amanah Negara.

Pada Hari Kebangsaan Malaysia baru-baru ini, Anwar menerima Yang Razali di pejabatnya di Kuala Lumpur.

Versi penuh “Bicara Dengan Anwar Ibrahim” boleh didapati di http://www.rsis.edu.sg.

RSIS telah dirasmikan pada 1 Jan 2007 dengan matlamatnya untuk menjadi penyelidikan utama dan institusi pengajian siswazah dalam hal ehwal strategik dan antarabangsa di Asia Pasifik.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");