Berita Hari Ini

Markah 40-50 Peratus Untuk Menteri Baharu – Dr Mahathir

KUALA LUMPUR: Tun Dr Mahathir Mohamad berkata prestasi menteri Kabinet semakin meningkat walaupun kebanyakannya tidak mempunyai pengalaman sebelum ini.

Perdana Menteri berkata, menteri berkenaan belajar dengan cepat dan sering berbincang ketika mesyuarat Kabinet bagi memastikan mereka tahu peranan masing-masing.

“Bukan mudah untuk ubah pemikiran menteri sekarang kerana mereka bukan lagi parti lawan sebaliknya parti pemerintah. Untuk ubah pemikiran ini bukan sesuatu yang mudah.

Malaysia kaya dengan kepelbagaian makanannya yang lazat. Daripada hidangan lauk-pauk, masakan panas, kuih-muih dan pencuci mulut, semuanya enak belaka.

“Bagaimanapun, prestasi mereka semakin baik dan tiada lagi perkara yang tidak enak didengari. Memang menteri baharu tiada pengalaman tetapi mereka belajar dengan cepat,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam program temubual eksklusif Malaysia Baharu Bersama Tun M yang disiarkan di Astro Awani malam ini.

Mengulas lanjut, Dr Mahathir berkata, menteri berkenaan layak diberi markah antara 40 hingga 50 peratus berdasarkan prestasi yang ditunjukkan sejak kerajaan Pakatan Harapan (PH) memerintah.

“Jika ingin memberi markah dalam kad laporan mereka, saya akan memberikan antara 40 hingga 50 peratus kepada menteri baharu yang tidak mempunyai pengalaman,” katanya.

Dr Mahathir sebelum ini menegaskan khidmat Majlis Penasihat Kerajaan (MPK) masih diperlukan kerana kebanyakan menteri dalam barisan Kabinet tidak berpengalaman untuk menyelesaikan sesuatu isu.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");