Berita Hari Ini

PM: Terserah Kepada Kerajaan Selangor Jika Nak Ambil Alih Tapak Kuil

Pembentangan kenyataan di Dewan Rakyat mengenai Insiden pergaduhan dan rusuhan di Kuil Sri Maha Mariamman di USJ 25, Subang Jaya Isnin lalu,membuktikan betapa serius kerajaan menangani isu berkenaan.

Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad menegaskan kerajaan bertindak mengikut undang-undang dan tidak ada sesiapa pun boleh melanggar undang-undang itu untuk kepentingan diri sendiri .

Kenyataan mengenai insiden itu dibawa ke dewan menurut Peraturan Mesyuarat 14 (i) iaitu penerangan daripada menteri-menteri.

Menteri Dalam Negeri Muhyiddin Yassin, yang juga memberikan penerangan, mengumumkan penubuhan pasukan petugas khas bagi menyiasat insiden rusuhan tersebut.

Beliau berkata, pasukan tersebut akan menjalankan siasatan manakala ‘Ops Seafield’ itu diketuai oleh Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Polis Diraja Malaysia (PDRM), Datuk Seri Wan Ahmad Najmuddin Mohd.

Beliau berkata pasukan petugas khas itu menggabungkan pegawai dana anggota JSJ Bukit Aman dan kontinjen polis Selangor termasuk beberapa pejabat polis daerah di bawah kontinjen negeri itu.

Selasa lalu, semua anggota Parlimen sama ada penyokong kerajaan, pembangkang dan bebas telah senada untuk mengemukakan satu usul tergempar kepada Yang di-Pertua Dewan Rakyat, Datuk Mohd Ariff Md Yusof untuk membincangkan isu itu di Dewan Rakyat.

Namun Mohd Ariff memaklumkan bahawa usul yang dikemukakan oleh penyokong kerajaan dan pembangkang secara berasingan itu ditolak.

Dalam pada itu, Dr Mahathir berkata terserah kepada kerajaan negeri Selangor untuk mengambil alih tapak kuil Sri Maha Mariamman jika ia mahu berbuat demikian namun perdana menteri mengingatkan bahawa isu itu masih terikat dengan keputusan mahkamah.

Kerajaan negeri Selangor juga membuat kenyataan dengan memberi jaminan tidak akan memindahkan atau merobohkan kuil berkenaan sehingga penyelesaian menyeluruh dicapai.

Menteri Besar Amirudin Shari berkata, kerajaan negeri juga bersedia menjadi orang tengah bagi mencari jalan penyelesaian berhubung isu pertikaian mengenai pemindahan kuil itu.

Berikutan insiden rusuhan itu, polis menahan reman 30 lelaki tempatan, termasuk tiga pekerja syarikat pemaju One City Development Sdn Bhd, bagi membantu siasatan.

Kejadian rusuhan yang tercetus pada kira-kira jam 2.30 pagi Isnin itu tertumpu di perkarangan kuil tersebut serta kawasan pusat membeli belah One City pada hari berikutnya yang turut menyaksikan seorang anggota bomba cedera parah.

Anggota berkenaan Mohd Adib Mohd Kassim, 24, yang cedera akibat patah tulang rusuk dan kini dirawat di Institut Jantung Negara (IJN) dan kini menunjukkan tanda-tanda pemulihan.

Sultan Kedah, Sultan Sallehuddin Ibni Almarhum Sultan Badlishah hari ini berkenan menziarahi Muhammad Adib selain Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad dan Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Tinjauan Bernama di sekitar kuil tersebut hari ini mendapati pihak polis masih lagi mengawal ketat kawasan terbabit dan situasi adalah terkawal.

-Bernama

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");