Panasnya Hari Ini

Umum Rasmi Projek Bukan Pancing Undi – Amirudin

SEMENYIH – Menteri Besar Selangor, Amirudin Shari menyifatkan tindakannya memaklumkan kepada pengundi yang beliau akan datang merasmikan “projek” di Semenyih selepas Pilihan Raya Kecil (PRK) bukan berniat untuk memancing undi.

Sebaliknya kata beliau, projek berkenaan yang dipercayai merujuk kepada projek perumahan itu sudah lama dirancang dan dijadualkan untuk dirasmi minggu lalu.

“Tunggu pengumuman, saya tak nak orang kata ada kaitan dengan pilihan raya.

“Sepatutnya sudah ada (dirasmikan) dalam minggu lepas atau awal minggu ini, tapi kita tak boleh nak teruskan sebab kita nak jaga etika serta perilaku kita ketika kempen,” katanya kepada media.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas majlis dpelancaran agenda Aiman 4Semenyih di Pangsapuri Bandar Rinching, di sini, malam tadi.

Hadir sama pada program itu calon Pakatan Harapan (PH), Muhammad Aiman Zainali.

Sebelum itu ketika berucap pada program berkenaan, Amirudin memberi tahu hadirin yang hadir bahawa beliau akan datang merasmikan sebuah projek di Semenyih selepas PRK yang akan berlangsung 2 Mac nanti.

Amirudin ketika ditanya media bagi mengesahkan sama ada ia membabitkan perasmian projek perumah atau sebaliknya menjelaskan: “Ia berkenaan dengan rakyat mampu memilik rumah yang selesa,” katanya.

Hamper, baik pulih rumah langgar peraturan

Semalam Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menegaskan pemberian hamper dan khidmat membaik pulih rumah sempena kempen PRK Dewan Undangan Negeri (DUN) Semenyih adalah bercanggah dengan peraturan akta pilihan raya.

Pengerusi SPR, Azhar Azizan Harun, berkata pihaknya ada menerima laporan berhubung kesalahan berkenaan dan berharap pihak yang mempunyai maklumat lengkap melaporkannya kepada pihak berkuasa termasuk Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Azhar berkata, SPR selaku badan pengelola pilihan raya tidak mempunyai kuasa untuk mengambil tindakan.

Pada 22 Februari lalu, Pemuda Umno membuat satu laporan polis berhubung cubaan membeli undi pada kempen PRK DUN Semenyih.

Ia membabitkan pemberian hamper dan tawaran membaik pulih rumah di bawah Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT).

Laporan polis tersebut dibuat oleh Ketua Pemuda Umno Negeri Sembilan, Datuk Mohd Zaidy Abdul Kadir di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kajang.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");