Panasnya Hari Ini

Anak Mendiang Anggota Parlimen Sandakan Calon DAP PRK Sandakan

SANDAKAN – Anak mendiang Anggota Parlimen Sandakan Datuk Stephen Wong Tien Fatt, Vivian Wong Shir Yee diumumkan sebagai calon untuk Pilihan Raya Kecil (PRK) Sandakan atas tiket DAP.

Menurut Bernama, pengumuman itu dibuat oleh Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal di sini hari ini.

Wong, 30, berhasrat untuk meneruskan perjuangan mendiang bapanya untuk memajukan ekonomi Sandakan.

“Seperti mendiang bapa, saya akan selalu turun padang untuk memahami masalah rakyat tanpa mengira kaum.

“Saya yakin dengan kerjasama kerajaan baharu, Sandakan akan dapat dibangunkan dengan keseluruhannya dan saya akan menjadikan Sandakan satu kawasan yang dinamik,” katanya selepas diumumkan sebagai calon pada program ‘Townhall Bersama Rakyat’ di sini hari ini.

Wong merupakan anak bongsu daripada empat beradik berkelulusan Sarjana Muda dalam Perhubungan Awam dari Universiti Murdoch, Australia dan terlibat dalam arena politik sejak 2012 menerusi DAP.

Anak kelahiran Sandakan itu, yang pernah bersekolah di Sekolah Menengah Kebangsaan Sung Siew di sini, menjadi pegawai khas bapanya ketika menjawat jawatan Menteri Kesihatan dan Kesejahteraan Rakyat Sabah dan aktif dalam aktiviti sosial.

Kerusi Parlimen Sandakan kosong selepas Wong meninggal dunia akibat serangan jantung pada 28 Mac lepas.

Penamaan calon ditetapkan pada 27 April ini, manakala hari pengundian awal pada 7 Mei dan hari mengundi pada 11 Mei.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");