Membawang Hari Ini
Like

Raptai Lain, TV3 Tidak Jangka Gimik Luar Biasa Finalis AJL

February 10, 2020
732 Views
0 Comments
3 minutes read
Raptai Lain, TV3 Tidak Jangka Gimik Luar Biasa Finalis AJL

KUALA LUMPUR — Elemen kejutan dalam Anugerah Juara Lagu ke-34 (AJL34) di luar jangkaan stesen televisyen malah mereka tidak menjangka penambahan gimik dilakukan ketika siaran langsung.

Menurut laporan ProjekMM, Ketua Pegawai Eksekutif Rangkaian Televisyen Media Prima berkata pihaknya sudah diberi taklimat ketika sesi latihan namun gimik tambahan di luar pengetahuan mereka.

“Dari segi perbincangan dan latihan, kita maklum konsep tetapi kita tidak maklum tambahan saat akhir yang artis selalu buat sebab benda ini live di televisyen.

“Itu kadang-kadang artis ekstra gimik, kita tidak tahu dan baru jadi keterlaluan yang keluar TV. Jadi ini antara contohnyalah,” kata Johan Ishak.

Tambah beliau, pihaknya menerima aduan beberapa pihak terutama warga maya berkaitan hal yang dikatakan melanggar Kod Kandungan dan akan meneliti dakwaan tersebut dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

Sehubungan itu, beliau menegaskan masih terlalu awal buat pihaknya untuk menentukan sama ada wujud pelanggaran etika atau sebaliknya.

“Sesetengah itu dia keterlaluan malam ini. Jadi kita kena bincang dengan pihak artis adakah kita akan kena ambil tindakan selanjutnya.

“Bila benda ini (gimik keterlaluan) ada sangkut-paut dengan pihak berkuasa, Kod Kandungan dan sebagainya seelok-eloknya untuk kemakmuran masyarakat, kita tunggu dulu.”

Johan bersetuju dengan cadangan untuk memperketatkan lagi syarat persembahan artis ketika siaran langsung selepas ini dan berharap kebebasan kreativiti diberikan pihaknya digunakan sebaiknya oleh pihak artis.

“Proses kreatif ini tak boleh terlampau kongkong. Kalau kamu kongkong, memang tak kreatif. Jadi kita bagi kelonggaran pada artis fikir, guna dan sebagainya. Elemen yang kecil-kecil konsep dia.

“Tapi artis masa latihan, dia tak keluarkan sepenuhnya (gimik). Dia simpan rahsia dia,” kata Johan.

Johan berkata demikian dalam sidang media selepas AJL34 di Stadium Arena Axiata, di sini malam tadi.

Turut sama pada majlis itu Datuk Ahmad Izham Omar, Ketua Pegawai Eksekutif Primeworks Studio serta Ajai selaku Ketua Juri.

Johan diminta mengulas mengenai persembahan kontroversi membabitkan artis seperti Aina Abdul dan kumpulan Drama Band.

Persembahan Aina mendapat tentangan Persatuan Peduli Mental Malaysia (MIASA) yang mendakwa memberi mesej salah seperti mendorong seseorang yang kecewa dalam percintaan untuk membunuh diri.

Senasib dengan Aina juga kumpulan Drama Band, kedua-duanya dikecam hebat warga maya cuma bezanya persembahan mereka berpakaian kostum ala-Joker dan watak anime Jepun, Death Note.

Ia dikatakan sedikit menyeramkan dan menyentuh sensitiviti masyarakat kerana mesej dipersembahkan cenderung kepada sindiran figura agama dan politik tanah air.

Teguran pelbagai pihak menyebabkan pihak stesen TV3 mengambil keputusan memadam muat naik klip video persembahan mereka di semua platfom digital stesen tersebut untuk siasatan lanjut.

Komen & Pendapat

Comments are closed.