Perak Hari Ini
Like

Perbicaraan Papagomo-Syed Saddiq: Lima Saksi Akan Panggil

April 1, 2020
587 Views
0 Comments
2 minutes read
Perbicaraan Papagomo-Syed Saddiq: Lima Saksi Akan Panggil

KUALA LUMPUR – Lima lagi saksi pihak pendakwaan dijangka dipanggil memberi keterangan dalam perbicaraan blogger Papagomo yang menghadapi pertuduhan mengaib dan mencederakan bekas Menteri Belia dan Sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

Menurut Bernama, Timbalan Pendakwa Raya Muhammad Hairuliqram Hairuddin semasa dihubungi berkata perbicaraan itu dijadual bersambung semalam tetapi ditangguhkan disebabkan penutupan mahkamah selaras dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasakan kerajaan mulai 18 Mac sehingga 14 April untuk mengekang penularan COVID-19.

Beliau berkata bagaimanapun Mahkamah Majistret masih belum menetapkan tarikh baharu untuk sambung bicara.

“Mahkamah akan menjalankan pengurusan kes sebaik sahaja PKP berakhir dan tarikh baharu perbicaraan akan diberikan pada ketika itu,” kata Muhammad Hairuliqram.

Beliau juga berkata pihak pendakwaan telah memanggil lima saksi dan lima lagi saksi dijangka memberi keterangan di hadapan Majistret Muhammad Noor Firdaus Rosli.

Syed Saddiq, 28, yang merupakan saksi ketiga telah selesai memberi keterangan pada 30 Jan.

Papagomo, 37, yang nama sebenarnya Wan Muhammad Azri Wan Deris diwakili peguam Logen Narayanan dan Nik Saiful Adli Burhan.

Exco Pemuda UMNO itu menghadapi pertuduhan mengaibkan kehormatan Syed Saddiq dengan menyebut perkataan “Kau Bodoh” di tepi jalan Persiaran Impian Perdana, Saujana Impian, di sini pada 11.05 pagi, 16 Feb lepas.

Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 509 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum lima tahun atau denda atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Dia juga dituduh dengan sengaja mendatangkan kecederaan terhadap Ketua Armada Bersatu itu di bahagian leher dan bahu, di tempat, masa dan tarikh sama mengikut Seksyen 323 kanun sama yang membawa hukuman penjara maksimum setahun atau denda sehingga RM2,000 atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Comments are closed.