Berita Hari Ini

Maritim Malaysia Tahan Bot Nelayan Tempatan Guna Kru PATI

LUMUT: Pemeriksaan terhadap tiga bot nelayan tempatan yang melakukan kesalahan perikanan di perairan Hutan Melintang di sini, membongkar tindakan pemiliknya yang menggunakan kru pendatang asing tanpa izin (PATI).

Dalam kejadian pada jam 7.15 malam Jumaat,
Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) menahan bot itu di kedudukan 6.4 batu nautika Barat Daya Sungai Belukang kerana menangkap ikan bawah jarak 12 batu nautika.

Pengarah Maritim Negeri Perak, Kepten Maritim Shahrizan Raman, berkata pasukannya kemudian mendapati terdapat 11 PATI terdiri daripada tiga warga Indonesia dan Myanmar (lapan) di dalam semua bot terbabit.

“Kesemua tahanan kemudian ditahan dan menjalani prosedur saringan COVID-19 sebelum ditempatkan di Pejabat Daerah Manjung sementara menunggu keputusan ujian itu.

“Semua mereka disiasat mengikut Seksyen 8(b) Akta Perikanan 1985 kerana melanggar syarat sah lesen dan Seksyen 6(1)(c) Akta Imigresen 1959/63 kerana tinggal dan berada di Malaysia tanpa pas atau permit yang sah,” katanya dalam satu kenyataan di sini, pada Ahad.

Dalam pada itu, beliau mengalu-alukan kerjasama komuniti maritim menjadi ‘mata dan telinga’ pihak berkuasa dengan menyalurkan maklumat tentang aktiviti PATI.

Sharizan turut berterima kasih kepada pemberi maklumat dalam kalangan penduduk setempat sehingga berhasil menahan tiga buah bot tersebut memetik Astro Awani.

Katanya, orang awam dan komuniti maritim perlu bekerjasama membanteras aktiviti jenayah dan boleh menyalurkan maklumat melalui talian 011-6251 1123 atau 05-6838737.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");