Panasnya Hari Ini
Like

Bubar Saja Parlimen – Tajuddin

September 23, 2020
429 Views
0 Comments
2 minutes read
Bubar Saja Parlimen – Tajuddin

KUALA LUMPUR: Bubar Parlimen bagi memberi laluan kepada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) adalah jalan terbaik bagi menyelesaikan kemelut politik negara, kata Ahli Majlis Tertinggi Umno Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman.

BH Online yang memetik Malaysiakini melaporkan Tajuddin berkata, ia langkah terbaik daripada membiarkan perbuatan melompat parti yang mengakibatkan keadaan negara huru-hara.

“(Perdana Menteri) Muhyiddin Yassin ada pilihan, dia boleh bubarkan Dewan Rakyat dan pilihan yang terbaik adakan PRU (Pilihan Raya Umum), biar rakyat tentukan siapa dapat mandat.

“Lompat melompat parti dah jadi macam kartun, dah jadi politik cacamarba. Bubar saja Parlimen bagi pada rakyat biar rakyat tentukan.

“Yang melompat (parti) tentu ada ganjaran, wakil rakyat boleh dijual beli dengan duit dan pangkat apa jenis politik kita ini, kita nak wakil rakyat yang bekerja, berwibawa dan berintergriti,” katanya kepada Malaysiakini.

Tajuddin berkata demikian ketika ditanya mengenai perkembangan politik semasa hari ini yang menyaksikan Presiden PKR Anwar Ibrahim mendakwa mempunyai majoriti bagi membentuk kerajaan.

Anwar memaklumkan perkara itu dalam sidang media berkenaan di Hotel Le Meridien di Kuala Lumpur tengah hari ini.

Pada sidang media itu, Anwar mendakwa dia memiliki sokongan majoriti kukuh dan meyakinkan namun enggan mendedahkan jumlah anggota parlimen yang memihak kepadanya.

Anggota Parlimen Port Dickson itu berkata, lebih wajar jika dia menyerahkan jumlah sokongan wakil rakyat itu kepada Yang di-Pertuan Agong terlebih dahulu.

“Jumlahnya (sokongan) kukuh dan meyakinkan, jauh daripada majoriti kecil, bukan, empat, lima atau enam (kerusi) tetapi majoriti,” kata Anwar.

Dalam pada itu, Tajuddin berkata, Anwar boleh membuktikan yang beliau mempunyai majoriti bagi membentuk kerajaan di Dewan Rakyat.

Katanya, Ketua Pembangkang itu perlu membuktikan yang beliau mendapat sokongan majoriti di Dewan Rakyat.

“Kalau dalam Parlimen ada perubahan dan dapat sokongan majoriti baru boleh iktiraf sebagai alasan jatuh kerajaan (yang ada kini).

“Kalau ada nombor buktikan dalam Parlimen, tak boleh gegar cakap ada nombor. Jadi, dia tak boleh kata (kerajaan PN) jatuh,” katanya.

Comments are closed.