Berita Hari Ini

Pakar: Vaksin Covid-19 tak semua menyembuhkan

Ketika penantian penuh harapan untuk mengetahui keputusan ujian ke atas manusia bagi sekurang-kurangnya satu vaksin COVID-19 yang dijangka bulan ini, para pakar kesihatan awam pula terus bertindak memberi nasihat dengan berhati-hati dan mematuhi langkah-langkah pencegahan semasa.

Dunia baru-baru ini melepasi angka 1 juta kematian COVID-19, menjadikan usaha untuk menghasilkan vaksin yang berkesan dan selamat lebih mustahak. Di Malaysia, dengan kes semakin meningkat, mencetuskan kebimbangan berlakunya gelombang yang seterusnya.

Hasil ujian ke atas manusia oleh Pfizer dijangka diketahui pada awal bulan ini, sementara ramai pembuat vaksin yang lain berharap dapat mengetahui keputusan produk masing-masing pada akhir tahun ini.

Terdapat lebih 150 vaksin dalam pelbagai tahap pembangunan, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Bagaimanapun, wakil WHO ke Malaysia, Singapura dan Brunei Dr Ying-Ru Jacqueline Lo mengingatkan orang ramai agar tidak mengharapkan vaksin sehinggalah seawal pertengahan 2021.

“Kami menjangkakan bila-bila masa pada akhir tahun hadapan, kita akan mendapat vaksin COVID-19 yang selamat dan berkesan. Namun, vaksin sahaja masih belum boleh menjaminnya. Vaksin itu perlulah dapat menampung jumlah yang kita perlukan,” katanya kepada Bernama dalam temubual eksklusif baru-baru ini.

Beliau berkata, sebarang vaksin yang disetujui oleh WHO di bawah kemudahan COVAX, inisiatif lebih dari 172 negara untuk mendapat dan menyediakan vaksin yang berkesan kepada sekurang-kurangnya 20 peratus jumlah penduduk, perlu menjalani langkah lain sebelum dapat digunakan khalayak ramai.

PERJALANAN YANG JAUH

Sebelas vaksin, tiga daripadanya termasuk dalam kemudahan COVAX, kini menjalani ujian Tahap Tiga, yang mana ribuan di banyak negara telah menerima pemvaksinan sementara ada yang menerima plasebo.

Malaysia mengumumkan pada 19 Sept yang ia akan bergabung dengan COVAX. Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin juga berkata Malaysia akan berunding secara dua hala dengan negara lain untuk mendapatkan vaksin.

Walaupun semua ini kedengaran seperti berita baik, para pakar memperingatkan bahawa perjalanan dari Tahap Tiga hingga vaksinasi yang meluas akan melalui jalan yang panjang.

Seperkara yang perlu diingatkan, hanya masa yang dapat memastikan keselamatan dan keberkesanan vaksin berkenaan. Subjek dalam ujian Fasa Tiga harus melalui beberapa bulan untuk melihat sama ada mereka boleh dijangkiti dengan Coronavirus dan jika demikian, bagaimana mereka bertindak balas terhadapnya.

Penyelidik juga memantau subjek untuk sebarang kesan sampingan. Mereka kemudian membandingkan hasilnya dengan yang menerima plasebo, untuk melihat apakah ada perbezaan data yang signifikan secara statistik.

Menurut Pusat Kawalan Penyakit AS, setelah para pakar menganggap vaksin berkesan dan selamat, ia masuk ke fasa pembuatan dan kawalan kualiti.

Seluruh proses kebiasaannya memakan masa antara 10-15 tahun, tetapi untuk COVID-19, proses ini dimampatkan menjadi kira-kira dua tahun. Namun, kelulusan tidak bermaksud ketersediaan.

“Adalah penting agar vaksin dilancarkan ke semua negara di dunia, tidak hanya beberapa negara,” kata Dr Lo.

Beliau berkata, walaupun dengan pengesanan vaksin yang cepat, masih ada langkah-langkah tertentu yang tidak boleh dikeluarkan, sambil menambah bahawa badan kelulusan masing-masing negara harus menguji dan menyetujuinya, di samping menghasilkan cukup dos.

Untuk benar-benar berkesan, vaksin COVID-19 perlu mempunyai kadar kejayaan 50 peratus, baik dengan mencegah jangkitan atau mengurangkan keparahan penyakit. Ia juga perlu mempunyai liputan 60 atau 70 peratus dalam kalangan penduduk.

WHO juga menyatakan kumpulan pertama yang akan diberi vaksin adalah pekerja kesihatan, dan kumpulan berisiko tinggi seperti orang tua dan orang yang mempunyai masalah kesihatan. Yang lain perlu menunggu.

Bagaimanapun, semua peringatan berhati-hati dan kelewatan pengedaran ini tidak membantutkan kehendak masyarakat Malaysia untuk vaksin COVID-19.

Dalam tinjauan oleh IPSOS untuk Forum Ekonomi Dunia, 85 peratus rakyat Malaysia yang disaring menyatakan mereka akan mengambil vaksin COVID-19 jika ada. Kira-kira separuh daripada mereka berpendapat vaksin akan tersedia pada akhir tahun ini.

Hampir separuh daripada 15 peratus yang enggan menerima vaksin menyatakan alasan rasa takut terhadap kesan sampingan.

PELAJARAN DARIPADA DENGVAXIA

Pakar kesihatan awam menyatakan ketakutan 15 peratus itu mungkin berasas. Dengan proses yang dipercepat, ada kekhuatiran bahawa tidak ada jumlah ujian keselamatan yang cukup dan kesan buruk hanya akan mendorong gerakan anti-vaksinasi kecil tetapi kuat di Malaysia.

“Kita harus berusaha berhati-hati, dan pada masa yang sama kita tidak memberikan peluru kepada anti-vaxxers ini,” kata presiden Persatuan Doktor Kesihatan Awam Malaysia, Datuk Dr Zainal Ariffin Omar.

Beliau berkata, tidak ada yang menginginkan kejadian Dengvaxia berulang, yang mana vaksin denggi di Filipina pada tahun 2017 didapati menyebabkan kematian beratus-ratus pelajar sekolah.

Pembuatnya Sanofi Pasteur mendapati vaksin itu boleh memperburukkan lagi kesan jangkitan denggi dalam kalangan orang yang tidak pernah menderita penyakit itu, tetapi hanya setelah pemerintah Filipina menyuntik berjuta-juta anak sekolah.

Dengvaxia telah dipersalahkan kerana menghilangkan kepercayaan terhadap vaksin di Filipina, yang kemudian menyebabkan wabak demam campak tahun lepas.

Vaksin ini, yang telah diusahakan selama lebih 20 tahun sebelum diluluskan untuk digunakan, kini hanya disarankan untuk orang yang pernah menderita denggi.

Bekas presiden Persatuan Perubatan Malaysia, Dr N Ganabaskaran, berpendapat trend ini akan berlaku sebaliknya, dan berkata COVID-19 telah meningkatkan sokongan untuk vaksin.

“Orang kebanyakan yang kami ajak bicara, mereka tahu vaksin itu sangat penting,” katanya.

LAMA KINI BARU SEMULA

Jadi apa yang harus dilakukan orang ramai apabila vaksin tersedia tetapi mereka tidak boleh atau tidak mahu mendapatkannya?

Mengandalkan kaedah lama yang telah dicuba dan diuji untuk mencegah penyakit seperti jarak fizikal, mencuci tangan dan sekatan pergerakan, kata pakar kesihatan awam.

Dr Zainal menyatakan bahawa vaksin tidak boleh dianggap sebagai penyembuh sepenuhnya tetapi sebagai cara pelengkap untuk memerangi penyakit ini.

“Terus lakukan apa yang telah kita lakukan hingga kita yakin dengan vaksin itu,” katanya.

Dr Lo bersetuju.

“Kami telah melihat apa yang berhasil,” katanya dan menambah bahawa langkah mendisiplinkan diri juga boleh melawan penyakit lain.

“Ia selalunya baik. Ia menghalang banyak perkara. Penularan bukan hanya COVID-19, tetapi influenza dan jangkitan lain, yang dijangkiti melalui titisan pernafasan,” tambahnya.

(Diterjemah oleh Cik Rashidah Abd Ghani)

– Bernama

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");