Berita Hari Ini

Ugutan Dipercayai Ada Kaitan Operasi Kastam Di Pelabuhan

PUTRAJAYA: Nota ugutan bersama dua butir peluru diterima seorang pegawai kanan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (Kastam) Sarawak, dipercayai ada kaitan dengan operasi dilaksanakan beliau bersama pasukannya di dua pelabuhan sebelum ini.

Ketua Pengarah Kastam, Datuk Seri Abdul Latif Abdul Kadir, berkata operasi terbabit dijalankan di Pelabuhan Rajang dan Pelabuhan Bintulu antara 21 Oktober hingga 13 November lalu.

“Secara keseluruhan, operasi di dua pelabuhan itu berjaya menghasilkan nilai rampasan dianggarkan RM2.64 juta, dengan anggaran jumlah cukai atau duti sebanyak RM655,301.76,” katanya dalam satu kenyataan.

Mengulas lanjut, Abdul Latif berkata, satu sampul surat tertera perkataan ‘Death’ (kematian) ditemui di tempat letak kenderaan rumah pegawai terbabit, Khamis lalu.

Beliau berkata, sampul surat itu mengandungi dua butir peluru bersama sekeping nota ‘got two bullets, one short one long, which one you want’ (ada dua peluru, satu pendek satu panjang, yang mana satu anda mahu).

“Pegawai itu sudahpun membuat laporan polis pada 26 November lalu berikutan bimbang keselamatan diri dan keluarganya terancam,” katanya.

Abdul Latif sekali gus merakamkan penghargaan dan terima kasih kepada pihak polis kerana bertindak pantas sehingga berjaya menangkap tiga individu bagi membantu siasatan kes berkenaan.

Beliau berkata, pihaknya memandang serius ancaman dan ugutan terhadap kakitangan jabatan itu.

Beliau menegaskan, jabatan itu akan terus menjalankan amanah dan tidak berkompromi dengan mana-mana pihak yang ingin mengganggu-gugat kedaulatan serta keselamatan negara.

–Berita Harian

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");