Isu Panas

India Malaysia patut berbangga dengan perkataan ‘PARIAH’

Novel Interlok karya Sasterawan Negara, Abdullah Hussain yang dihasilkan beliau 40 tahun lalu tiba-tiba menjadi hangat dipasaran dan didebatkan di media hanya kerana perkataan pariah.

Kemuncak kehangatannya ialah apabila novel tersebut  dibakar oleh sekumpulan 100 orang penduduk kaum India di Kelang baru-baru ini. Perbuatan tersebut mengundang kemarahan banyak pihak yang menyifatkannya sebagai biadap.

Kumpulan itu mendesak kerajaan mengharamkan novel itu dan menarik balik keputusan menjadikannya sebagai buku teks mata pelajaran sastera tingkatan lima di sekolah.
Persoalannya ialah kenapakah orang India fobia dengan perkataan Pariah. Pariah merupakan kasta yang paling rendah di India sehinggakan tidak boleh disentuh oleh kasta atasan.

Kasta pariah dihina dengan pelbagai cara. Mereka juga tidak layak memegang pelbagai jawatan dalam sektor kerajaan. Tidak boleh bersosial bersama kasta tinggi.

Kebanyakan orang India kasta rendah ini dibawa oleh British ke Malaysia untuk bekerja sebagai coolie diladang-ladang getah, jalan keretapi, membuat jalanraya , tukang sapu dan lain-lain.

Pariah adalah suku kaum India kasta terbawah yang diamalkan di Selatan India , manakala di bahagian Utara dipanggil Shudra dan Harijan.

British mengamalkan kasta dalam membawa orang India masuk ke Malaya. Kasta tinggi dijadikan Pengurus, doktor, peguam dan sebagaiya. begitu juga padri atau mubaligh kristian, tentera dan polis juga adalah dari kasta tinggi.

Orang India patut berbangga dengan kerajaan Malaysia kerana tidak mengamalkan sistem kasta dalam menjaga kebajikan kaum India.  Hari ini India Malaysia walaupun asalnya kasta rendah kini sudah boleh duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi denga kasta-kasta lain .

India Malaysia tak perlu bakar novel Interlok tetapi perlu buat demontrasi di Kedutaan India supaya negara itu mengikut jejak Malaysia dan menghapuskan sistem kasta. Bakar interlok adalah satu tindakan yang bodoh dan biadap.

Orang India di Malaysia juga patut berbangga dengan pariah kerana pariah di Malaysia kini ramai bertaraf jutawan, mempunyai pekerjaan yang baik,  hidup mewah, berumah besar. Tak bangga lagi kah?

Terima kasih kepada MIC kerana berjaya membawa orang India keluar dari kepompong pariah. Sejak awal penubuhan Malaysia bangsa india mendapat layanan yang istimewa daripada kerajaan. Cuma akhir-akhir ini sahaja apabila wujudnya doktrin Hindraf orang India mula besar kepala dan cuba tunjuk samseng.

Bar Council dahulunya bagus kini sudah jadi macam agent anti kerajaan, kerana ramai peguam India yang mindanya telah diracun oleh Hindraf dan parti pembangkang seperti Dap dan Pkr.

Ayuh kaum India Malaysia , contohi lah orang Melayu dari keturunan Jawa, Banjar, Mandailing, Boyan, Pattani yang tidak berasa rendah diri atau malu dengan keturunan masing-masing. Melayu juga digelar , Melayu Asli, Melayu Kuno, Melayu Laut, Melayu Darat, Melayu Sungai tetapi sedikit pun tidak terguris atau merasa terhina.

Jawa berbangga dengan tempe, banjar berbangga dengan wadi, pattani berbangga dengan tempoyaknya dan begitulah suku-suku yang lain.

Akhir kata, Interlok tak salah kerana ia sebahagian daripada sejarah Malaysia. Orang India kena jadi hebat dan bertindak hebat, bertindak secara rasional dan intelektual.

Jika tidak anda akan dilabelkan sebagai pariah seperti yang diamalkan di Afrika Selatan. Pakai baju selekeh pun orang putih kata pakai macam pariah, buat kerja tak senonoh pun orang putih kata macam pariah. ludah sana sini pun orang putih kata perangai macam pariah.

So yang bakar buku interlok pun macam pariah,,,,hahahah……Kalau tak mau dilabelkan pariah  jadilah warganegara yang berdisiplin dan berhemah.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");