Perak Hari Ini

Komited bantu rakyat

Kerajaan Perak kini giat menyelesaikan masalah tanah membabitkan penternakan haram ikan hiasan di Kopisan, Gopeng selaras dengan usaha untuk membantu petani dan penternak di negeri ini.

Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir berkata, bagi mencapai penyelesaian tersebut, Perbadanan Pembangunan Pertanian Negeri Perak (PPPNP) kini mengatur beberapa pertemuan dengan pengusaha haram tersebut bagi membolehkan mereka beroperasi mengikut undang-undang.

“Apabila saya menjadi Menteri Besar, masalah utama yang saya hadapi adalah untuk membenarkan petani dan penternak membangunkan tanah kerajaan ini yang telah mereka usahakan bertahun-tahun lamanya.

“Perkara ini tidak mudah kerana ia melibatkan ribuan ekar. Saya telah mengarahkan pejabat tanah untuk mencari mekanisme terbaik menyelesaikan masalah tersebut.

“Namun, masih terdapat orang yang menuduh kerajaan tidak berbuat apa-apa. Sebagai contoh, masalah pemilikan tanah yang menghantui para petani limau bali di Ampang bertahun lamanya telah diselesaikan oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) kurang setahun selepas kita mengambil alih pentadbiran,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam satu sesi soal jawab bersama beberapa wakil media Cina berkenaan isu semasa di kediaman rasminya di sini semalam.

Dalam perkembangan berkaitan Zambry berkata, langkah seterusnya yang diambil kerajaan adalah menyelesaikan masalah tanah melibatkan pekebun sayur-sayuran dan buah-buahan melibatkan kawasan seluas 2,200 hektar di Cold Stream New Village di Bidor.

Menurut beliau, langkah tersebut dilihat mencabar kerana terdapat beberapa pekebun yang mengusahakan tanah berkenaan sejak sekian lama sementara ada yang menjalankan aktiviti tersebut di kawasan yang dilabelkan untuk pembangunan.

“Ini merupakan cabaran terbesar bagi pihak kerajaan kerana ia melibatkan kawasan dari Lembah Kinta sehingga ke Batang Padang. Sektor pertanian ini besar dan saya menjangkakan prosesnya akan menjadi rumit,” katanya.

Namun katanya, dalam membenarkan pekebun tersebut beroperasi secara ‘halal’, hanya mereka yang telah mengusahakan aktiviti berkenaan sejak bertahun lamanya akan diberi pertimbangan bagi mengelakkan sebarang pencerobohan ke atas tanah kerajaan.

– UTUSAN MALAYSIA

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");