Berita Hari Ini
Like

Periuk Nasi Pemandu Teksi Terjejas

July 1, 2013
194 Views
0 Comments
2 minutes read
Periuk Nasi Pemandu Teksi Terjejas

TAMPIN: Kewujudan kereta sapu haram yang lebih digemari orang ramai menyebabkan pendapatan pemandu teksi dan kereta sewa di bandar ini terjejas.

Masalah itu dirasai tidak kurang 40 pemandu yang bernaung di bawah dua persatuan bersempadanan Melaka dan Negeri Sembilan yang hanya mampu mengeluh melihat orang ramai lebih suka mencari kereta sapu berbanding perkhidmatan mereka jalankan.

Timbalan Pengerusi Persatuan Pemandu Kenderaan dan Tuan Punya Kereta Sewa Alor Gajah dan Tampin, Mohd Yusuf Husin, 55, berkata, masalah berkenaan sudah berlanjutan sejak 2006 lagi, bagaimanapun ia semakin menjadi-jadi sejak lebih dua tahun lalu.

Menurutnya, kewujudan kereta sapu menyebabkan pemandu teksi sukar mendapatkan pelanggan.

“Kita sudah lama bersabar. Masalah ini tidak boleh dibiarkan berlanjutan kerana ia benar-benar menjejaskan pendapatan ahli persatuan.

“Jika dulu, pendapatan kami setelah ditolak dengan kos minyak boleh mencecah RM100 sehari, tapi kini nak dapat RM40 sehari pun susah,” katanya ketika ditemui di Perhentian Bas dan Teksi Pulau Sebang, dekat sini, semalam.

Pesara tentera itu berkata, sebe lum ini pemandu teksi sudah menemui penguatkuasa Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) yang membuat rondaan bagi mengadu masalah dihadapi.

Seorang lagi pemandu teksi, Mokhtar Ibrahim, 55, berkata, dia masih menunggu tindakan tegas JPJ, malah dia dan rakannya sendiri juga sudah membuat siasatan ke atas bilangan kereta sapu haram di bandar berkenaan.

“Setakat ini, kita sudah kesan 11 kenderaan beserta warna dan nombor pendaftaran bagi memudahkan kakitangan JPJ membuat operasi sejak lebih setahun lalu. Namun sehingga ke hari ini, masalah berkenaan masih belum berakhir malah makin buruk,” katanya yang sudah menjadi pemandu teksi sejak 10 tahun lalu.

Mokhtar bagaimanapun mengakui anggota JPJ ada membuat pemantauan, namun hanya sekejap dan masalah itu berulang kembali.

-SINAR HARIAN

Komen & Pendapat

Leave a Reply