Isu Panas

Laporan WSJ: Nik Nazmi Bidas Khairy, Abdul Rahman

PETALING JAYA: Angkatan Muda Keadilan (AMK) membidas sikap dua pemimpin Umno khususnya Ketua Pemuda, Khairy Jamaluddin dan Ahli Majlis Tertinggi, Datuk Abdul Rahman Dahlan berhubung dakwaan laporan Wall Street Journal (WSJ) ke atas perdana menteri.

Ketuanya, Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, pendirian Khairy dan Abdul Rahman berhubung laporan WSJ yang mendakwa sejumlah RM2.67 bilion disalurkan ke akaun Datuk Seri Najib Tun Razak menunjukkan mereka lebih mementingkan kedudukan politik masing-masing.

“AMK kecewa dan dukacita dengan kedegilan pimpinan muda Umno tertentu, terutamanya Khairy dan Abdul Rahman yang bermati-matian mempertahankan perdana menteri.

“Nampaknya ia menggambarkan bahawa mereka lebih khuatir tentang kedudukan politik dan bukannya maslahat (faedah) rakyat,” katanya menerusi kenyataan pada Isnin.

Menurut Exco Selangor itu lagi, sikap Khairy dan Abdul Rahman yang menolak secara terus dakwaan WSJ jelas berbeza dengan pendirian Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yasin yang lebih tenang dan lebih logik menggesa agar isu tersebut disiasat secara serius.

“Reputasi mereka kononnya ‘terbuka’, namun jelas mereka bukanlah jenis pimpinan bagi disandarkan harapan oleh anak-anak muda yang mahukan perubahan.

“AMK menggesa agar isu akaun perdana menteri ini disiasat dengan serta merta. Sebarang salahlaku mestilah dihukum,” katanya.

Jumaat lalu, WSJ menyiarkan artikel yang memetik ‘penyiasat yang tidak dinamakan’ mendakwa dana hampir RM2.67 bilion milik 1Malaysia Development Berhad (1MDB) disalurkan ke dalam akaun peribadi perdana menteri.

Bagaimanapun, 1MDB menegaskan tiada dana dipindahkan ke dalam akaun peribadi Najib.-mstar

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");