Panasnya Hari Ini

“Suara Rakyat Yang Bebas Menolak Zahid”- Tun M

KUALA LUMPUR: Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, menamakan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi sebagai calon Perdana Menteri bagi pengganti Datuk Seri Najib Tun Razak adalah satu kesilapan.

Ujarnya, kebanyakan rakyat Malaysia menolak Timbalan Perdana Menteri itu sebagai pengganti Najib.

“Zahid beritahu saya untuk terus bersuara mengenai isu derma. Saya rasa Zahid yang patut bertindak lebih dari saya.Namun, malangnya, dia tidak berbuat apa-apa.

“Apabila namanya tersilap sebut sebagai calon berpotensi menggantikan Najib, orang ramai berteriak kerana suara rakyat yang bebas menolak Zahid,” katanya dalam catatan di blognya.

Terdahulu, bekas Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin bersetuju untuk menjadikan Zahid sebagai calon pengganti jika usaha menyingkirkan Najib menemui kejayaan.

Namun, Timbalan Presiden UMNO yang digantung jawatannya itu menegaskan bahawa biarlah matlamat utama Deklarasi Rakyat untuk menjatuhkan Najib itu berjaya sepenuhnya.

Dalam perkembangan lain, Dr Mahathir berkata, kenyataan Menteri Luar Arab Saudi Adel Al-Jubeir bahawa pihaknya sedar Peguam Negara Tan Sri Mohamad Apandi Ali telah menjalankan siasatan teliti mengenai isu derma RM2.6 bilion ke akaun Perdana Menteri tetapi tidak bermakna beliau setuju tiada salah laku.

Katanya, banyak negara di dunia telah mengetahui dan menyedari mengenai siasatan serta kenyataan yang dibuat Peguam Negara tetapi tidak bermakna negara berkenaan setuju dengan keputusan yang dibuat Apandi.

“Jika anda bertanya kepada mereka jika mereka sedar, mereka akan berkata, ‘ya mereka sedar’.

“Jika ditanya sama ada mereka percaya dalam banyak-banyak kenyataan Peguam Negara, bahawa RM2.6 bilion adalah sumbangan di mana Perdana Menteri boleh membuat apa yang sahaja yang disukainya dengan duit itu dan Najib tidak pernah melakukan perkara salah, jawapan mereka sudah tentu ‘tidak, mereka tak percaya,” katanya.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");