Berita Hari Ini

TPM terima kunjungan Duta AS

PUTRAJAYA – Inisiatif Malaysia dalam menangani jenayah pemerdagangan orang, perkembangan penyertaan Malaysia dalam Program Pengecualian Visa Amerika Syarikat, ancaman keselamatan peringkat serantau dan global serta isu migrasi.

Itu adalah antara intipati perbincangan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dengan Duta Besar Amerika Syarikat ke Malaysia yang baharu, Kamala Shirin Lakhdhir, yang membuat kunjungan hormat ke atasnya di sini hari ini.

Kunjungan pengenalan yang berlangsung selama setengah jam itu antara lain membincangkan inisiatif Malaysia dalam menangani jenayah pemerdagangan orang menjelang penilaian tahunan oleh Jabatan Negara Amerika Syarikat yang akan diumumkan pada pertengahan tahun ini.

Ahmad Zahid, yang juga Menteri Dalam Negeri, dalam kenyataan media mengenai pertemuan itu berkata Malaysia telah mengambil langkah drastik bagi meningkatkan jumlah sabitan bagi jenayah tersebut.

Katanya pada tahun lepas, jumlah sabitan meningkat kepada 91 berbanding tujuh sabitan pada 2015, manakala sebanyak 403 kes berkaitan jenayah itu telah dibicarakan di mahkamah pada tahun lepas. “Satu langkah penting ialah penubuhan Pasukan Petugas Khas bagi menangani jenayah ini dengan kerjasama pihak Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu di bawah Pejabat Dadah dan Jenayah yang berpejabat di Bangkok, Thailand termasuk dengan pihak Amerika Syarikat,” katanya.

Ahmad Zahid berkata Malaysia dan Amerika Syarikat menjalin hubungan diplomatik sejak 1957, meliputi pelbagai bidang kerjasama antaranya perdagangan, pelaburan, pertahanan, keselamatan, pendidikan, sains dan teknologi serta pertanian.

“Hubungan dua hala yang telah diperkukuhkan semasa pentadbiran Amerika Syarikat terdahulu di bawah Presiden Barack Obama perlu diperkukuhkan di bawah pentadbiran Amerika Syarikat yang baharu di bawah Presiden Donald Trump yang mengangkat sumpah pada 20 Jan,” katanya.

Di bidang keselamatan, katanya kedua-dua negara telah menandatangani memorandum persefahaman dalam membanteras jenayah rentas sempadan termasuk Memorandum mengenai Kerjasama Imigresen.

Di samping itu, menurutnya dua perjanjian turut ditandatangani mengenai pertukaran maklumat berhubung senarai pengganas yang dikenal pasti dan disyaki serta Perjanjian dalam Membanteras Jenayah Berat.

Lakhdhir memulakan tugas sebagai Duta Besar Amerika Syarikat ke Malaysia pada 5 Januari lepas, menggantikan Joseph Yun yang menamatkan perkhidmatannya pada Oktober tahun lepas.

– Bernama

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");