Sukan Hari Ini

Saya kecewa – Morten Frost

KUCHING: Pengarah Teknikal Persatuan Badminton Malaysia (BAM), Morten Frost Hansen, meluahkan kekecewaan terhadap beberapa pemain utama negara kecuali Datuk Lee Chong Wei susulan prestasi hambar pada saingan Terbuka Malaysia yang berakhir semalam.

“Pemain utama kita yang lain tidak beraksi pada tahap terbaik. Goh Jin Wei (perseorangan wanita) masih mencari rentak selepas pulih daripada kecederaan.

“Goh Liu Ying (beregu campuran) mungkin tidak boleh beraksi pada tahap terbaiknya kerana belum pulih sepenuhnya daripada kecederaan bahu. Beregu lelaki kita pula, Goh V Shem-Tan Wee Kiong tidak beraksi seperti yang dijangka,” katanya, memetik sumber Berita Harian Online.

Pemain berusia 17 tahun, Jin Wei yang membuat penampilan pertama sejak saingan Malaysia Masters, Januari lalu melepasi pusingan pertama tetapi berdepan halangan sukar apabila tewas kepada pemain China, Chen Yufei, di pusingan kedua.

Pemenang pingat perak Olimpik Rio 2016, Chan Peng Soon-Liu Ying dan V Shem-Wee Kiong tersingkir di pusingan pertama selepas masing-masing tewas kepada pasangan Indonesia, Edi Subaktiar-Gloria Emanuelle Widjaja dan wakil Hong Kong, Or Chin Chung-Tan Chun Man.

“Selain kekalahan dialami mereka itu, saya fikir pemain yang lain bermain dengan baik seperti Cheam June Wei (perseorangan lelaki), Lim Yin Fun dan Sonia Cheah (perseorangan wanita).

“Dua beregu lelaki kita, Teo Ee Yi-Ong Yew Sin dan Low Juan Shen-Chooi Kah Ming turut bermain dengan baik apabila mara ke pusingan kedua dan berjaya memberikan tentangan sengit kepada lawan mereka.

“Kejayaan Ee Yi-Yew Sin menewaskan beregu Denmark (Mads Conrad Petersen-Mads Pieler Kolding) di pusingan pertama memang membanggakan.

“Dua beregu wanita kita (Vivian Hoo-Woon Khe Wei dan Chow Mei Kuan-Lee Meng Yean) turut beraksi baik tetapi nasib tidak menyebelahi mereka untuk menang.

“Secara keseluruhannya, saya percaya China, Jepun dan Korea Selatan mengharungi saingan menakjubkan,” katanya mengulas prestasi secara keseluruhan pemain negara yang menyaksikan Malaysia gagal merangkul gelaran dalam semua acara.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");