Berita Hari Ini

Malaysia Kekal Sebagai Anggota Aktif PBB – Wisma Putra

KUALA LUMPUR: Sejak menjadi anggota Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) mulai 1957, Malaysia sentiasa menjadi anggota aktif dalam mempromosi tiga tonggak organisasi antara kerajaan iaitu keamanan dan keselamatan, hak asasi manusia dan pembangunan, kata Kementerian Luar.

Ia berkata sebagai tambahan dalam memenuhi komitmen dan tanggungjawab antarabangsa di bawah rangka kerja PBB, Malaysia turut memainkan peranan berkesan sebagai anggota tidak tetap Majlis Keselamatan PBB pada 1965, 1989-1990, 1999-2000 dan 2015-2016.

Kementerian Luar berkata Malaysia kekal komited dalam menyokong dan melaksana Agenda Matlamat Pembangunan Lestari 2030 dan Matlamat Pembangunan Lestari (SDG).

“Tiga komponen SDG itu ialah pertumbuhan ekonomi, keperluan sosial dan perlindungan alam sekitar adalah selaras dengan Rancangan Malaysia Kesebelas.

“Pada Julai tahun ini, Malaysia membentangkan Kajian Sukarela Nasional (VNR) di Forum Politik Peringkat Tinggi mengenai SDG di New York. VNR yang melapor tindakan dan langkah yang diambil Malaysia bagi memajukan pelaksanaan SDG membuktikan komitmen berterusan Malaysia bagi mencapai Agenda 2030,” kata Kementerian dalam kenyataan yang dikeluarkan sempena sambutan Hari PBB pada Isnin lapor Bernama.

Dari segi keamanan dan keselamatan, Malaysia menyokong peranan utama PBB dalam mengekal keamanan dan keselamatan antarabangsa, kata Kementerian.

“Pada September tahun ini, Malaysia menandatangani Perjanjian Pengharaman Senjata Nuklear di New York. Ia menggambarkan komitmen dan sokongan Malaysia kepada prinsip umum dan pelucutan sepenuhnya serta langkah ke arah mencapai matlamat dunia yang bebas senjata nuklear.

“Malaysia turut mengambil bahagian aktif dalam misi pengaman sejak 1960. Sehingga kini Malaysia menyertai 36 misi pengaman dengan menghantar 35,000 anggota tentera dan polis,” katanya.

Kementerian berkata Malaysia akan terus menjuarai bagi mempromosi kesederhanaan dan merapatkan jurang perbezaan dan menyelesaikan pertikaian selain membanteras keganasan ekstrem dan radikalan di PBB.

“Malaysia sedang berusaha untuk membawa Resolusi Kesederhanaan pada Perhimpunan Agung PBB Sesi Ke-27,” katanya.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");