Berita Hari Ini

‘Tolak Fitnah Siber Kurang 4 Jam, Be Cool’

KUALA LUMPUR: Jentera UMNO khususnya tentera siber parti hanya mempunyai kurang empat jam untuk menangkis tohmahan, persepsi atau fitnah siber di media sosial.

Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin, berkata jika tempoh itu gagal dimanfaatkan, parti dianggap tewas dalam pertarungan di medan media sosial, sekali gus memerlukan usaha lebih keras untuk menangani isu dibangkitkan pembangkang.

Beliau yang juga Menteri Belia dan Sukan berkata, tindakan pantas tentera siber perlu kerana dalam persekitaran hari ini, penyebaran maklumat berlaku dalam kadar segera.

“Kita mesti cepat. Kitaran berita dalam media sosial bukan lagi 12 atau 24 jam, sebaliknya ia berterusan. Oleh itu kita hanya ada maksimum empat jam untuk memberi maklum balas kepada sesuatu isu.

“Jika tidak, isu itu akan diletakkan mengikut sudut pandangan rakyat atau netizen dan jika nak kejar semula untuk memperbaiki persepsi itu, ia sudah terlambat.

“Tempoh kitaran sesuatu isu sangat pendek dan jika tidak dapat dijelaskan dalam tempoh tiga atau empat jam, kita ketinggalan dan tewas dalam isu itu,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam Konvensyen Media Sosial UMNO di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), hari ini yang dihadiri lebih 3,000 ahli UMNO.

Khairy yakin jentera parti dapat membentuk persepsi positif terhadap UMNO dan Barisan Nasional (BN) jika setiap individu berperanan dalam medan perang media sosial.

Jika Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) adalah PRU pertama yang menyaksikan medan sosial menjadi wadah penting menentukan pola pengundian, beliau berkata, PRU-14 bakal membawa perubahan sangat besar kerana lebih ramai rakyat menggunakan media sosial dalam komunikasi harian.

Bagaimanapun, beliau mengingatkan jentera parti supaya tidak membuat serangan peribadi terhadap pihak lawan kerana pendekatan itu tidak disenangi rakyat dan mampu mencetuskan simpati rakyat kepada lawan.

“Kita juga mestilah informatif dalam menjelaskan dasar dan pendekatan kerajaan selain tidak mudah melenting jika dikecam.

“‘Be cool‘… jika kita mudah melenting, ia akan menjadi kecaman kedua,” katanya.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");