Berita Hari Ini

Cuepacs beri amaran penjawat awam jangan suafoto kertas undi

PUTRAJAYA – Penjawat awam yang berdaftar sebagai pemilih diminta menunaikan tanggungjawab mereka dengan bijaksana pada hari pengundian PRU14 Rabu ini dan memilih parti yang mempunyai perancangan baik untuk negara.

Presiden Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) Datuk Azih Muda juga mengingatkan penjawat awam bahawa mereka tidak boleh terlibat dalam sebarang insiden tidak diingini pada hari berkenaan.

“Kekalkan keamanan negara dan tunjukkan kepada dunia yang kita sudah matang dan tahu untuk menggunakan demokrasi negara secara profesional,” katanya pada sidang media di sini.

Selain itu, katanya, mereka perlu menjaga kerahsiaan semasa mengundi dengan tidak menularkan gambar kertas undi atau dokumen berkaitan.

“Kita harap penjawat awam jangan terikut-ikut dengan netizen…mengambil suafoto kertas undi dan menularnya ke laman sosial adalah satu kesalahan menurut peraturan pilihan raya.

“Patuhi peraturan ditetapkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) kerana kita tidak mahu penjawat awam didakwa berhubung soal kerahsiaan.

“Apabila sudah mengundi, biarlah ia kekal rahsia selamanya,” kata Azih.

– Bernama

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");