Berita Hari Ini
Like

Jual MyKad : Kerajaan Sedia Timbang RCI Jika Perlu

October 9, 2019
432 Views
0 Comments
3 minutes read
Jual MyKad : Kerajaan Sedia Timbang RCI Jika Perlu

KUALA LUMPUR – Kerajaan sedia mempertimbangkan penubuhan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) bagi menyiasat kes penjualan sijil kelahiran dan kad pengenalan secara tidak sah, sekiranya terdapat keperluan pada masa akan datang.

Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Mohd Azis Jamman bagaimanapun berkata ketika ini, pihaknya menyerahkan kes yang berlaku di Pulau Pinang bulan lepas, disiasat sepenuhnya oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM).

“Ia dalam siasatan, sekarang enam sudah didakwa dan kita biarlah proses undang-undang berjalan dahulu, kalau di masa hadapan perlu diwujudkan RCI kita akan pertimbangkan.

“Sehingga hari ini, mengenai kes itu, ada 11 MyKad yang telah disenarai hitamkan dan proses siasatan masih dilakukan untuk mengenal pasti lagi selebihnya,” katanya dalam sesi soal jawab di persidangan Dewan Rakyat hari ini, lapor Bernama

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan tambahan Datuk Ahmad Jazlan Yaakub (BN-Machang) yang ingin tahu jumlah MyKad yang telah disenarai hitamkan berhubung kes penjualan sijil kelahiran dan kad pengenalan secara tidak sah itu.

Pada 11 Sept lepas, media melaporkan polis menahan 20 individu termasuk seorang pegawai Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) yang disyaki terlibat dengan aktiviti pengeluaran sijil kelahiran dan kad pengenalan secara tidak sah.

Pada hari berikutnya enam lelaki termasuk seorang Penolong Pengarah JPN Pulau Pinang berumur antara 34 dan 66 tahun didakwa di Mahkamah Sesyen atas 32 pertuduhan berhubung sindiket pengeluaran dan penjualan sijil kelahiran serta kad pengenalan kepada warga asing.

Pada 3 Okt pula Mahkamah Tinggi menetapkan lima hari bermula 6 April 2020 sebagai tarikh perbicaraan kes penolong pengarah JPN Pulau Pinang dan lima lagi individu itu yang berdepan 13 pertuduhan berhubung sindiket tersebut.

Menjawab soalan asal Ahmad Jazlan mengenai keperluan mengubah sistem dan operasi sedia ada bagi permohonan MyKad sebagai langkah mengelakkan kes penjualan kad pengenalan kepada warga asing, Mohd Azis berkata pihaknya sedang menilai sistem yang dipakai hari ini.

“KDN sedang menilai dan mengambil langkah untuk memperkemaskan Prosedur Pengendalian Standard (SOP) dan kita lihat lagi apa yang boleh dilakukan untuk tambah baik sistem sedia ada,” jelasnya.

Malah Mohd Azis berkata Mesyuarat Jawatankuasa Penambahbaikan Sistem Penyampaian Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) yang dipengerusikan Ketua Setiausaha KDN, Tan Sri Alwi Ibrahim pada 18 Sept lepas turut memutuskan beberapa langkah penambahbaikan serta-merta dan strategi memperkemas sistem penyampaian JPN.

Antaranya meningkatkan kekerapan proses naziran secara mengejut di semua bahagian JPN termasuk terhadap vendor yang terlibat, bagi memastikan semua tatacara yang telah ditetapkan, dipatuhi dan menambah baik aras keselamatan berperingkat agar tidak lagi boleh diakses dengan mudah oleh semua pegawai sebaliknya perlu melalui verifikasi daripada pegawai atasan.

Komen & Pendapat

Comments are closed.