Berita Hari Ini

COVID-19: Sekolah Menengah Mula Dibuka Di Korea Selatan

SEOUL: Sekolah menengah mula dibuka di Korea Selatan hari ini setelah permulaan semester musim bunga ditangguhkan beberapa kali sejak Mac ketika negara itu bergelut memerangi wabak COVID-19.

Astro Awani yang memetik Reuters melaporkan pelajar senior hadir ke sekolah pada Rabu untuk pertama kalinya tahun ini dengan memakai topeng ke kelas di bawah prosedur ketat bagi mencegah penyebaran koronavirus.

Kehadiran mereka disambut para guru yang dilihat menunggu di pagar sekolah dengan termometer dan cecair pensanitasi tangan.

Korea Selatan sebelum ini telah mengadakan kelas dalam talian susulan penularan wabak tersebut.

Namun berikutan kes jangkitan koronavirus yang menurun setiap hari selepas kemuncaknya pada Februari, kerajaan bertindak membuka sekolah di bawah garis panduan kesihatan baharu.

Antaranya, pelajar dan guru mesti memakai topeng kecuali pada waktu makan, dan diminta untuk membersihkan meja mereka.

Tingkap akan dibuka untuk meningkatkan aliran udara, dan meja perlu berjarak sekurang-kurangnya 1 meter.

Korea Selatan mengumumkan rancangan membuka semula sekolah rendah dan menengah secara berperingkat bermula hari ini hingga 1 Jun untuk semua 5.5 juta pelajarnya.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");