Berita Hari Ini

Polis Johor tahan 58 pemandu mabuk sejak Mei

Ops Mabuk yang dilaksanakan di seluruh negeri Johor sejak awal bulan lalu telah menahan 58 individu yang didapati memandu di bawah pengaruh alkohol setakat 11 Jun lalu.

Ketua Polis Johor Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, kesemua yang ditahan itu terdiri daripada rakyat tempatan dan warga asing berusia 31 hingga 41 tahun, dan mereka disiasat mengikut Seksyen 45A (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

“Kita akan pastikan operasi ini (Ops Mabuk) dilakukan secara berterusan dan bukan bermusim. Kita tidak mahu isu ini (pemandu mabuk) timbul apabila pihak media dan orang ramai menggesa tindakan diambil.

“Oleh sebab itu, kita akan teruskan kerana kita tidak mahu ada mangsa yang maut kerana pemandu mabuk. Saya tidak akan memberi nasihat atau amaran lagi, pesalah akan terus ditangkap,” katanya kepada pemberita semasa meninjau Ops Mabuk di SJR Jalan Tebrau, Johor Bahru malam tadi.

Dalam pada itu, beliau memaklumkan pihaknya setakat ini tidak mengesan sebarang kewujudan pusat hiburan di negeri ini, seperti pub yang dibuka secara ‘pintu belakang’ dan yakin pemandu-pemandu mabuk ini kebanyakannya minum di rumah rakan atau restoran, yang menyediakan minuman alkohol.

“Sekiranya ada (pintu belakang), sudah tentu kita ambil tindakan, kerana pub memang tidak dibenarkan dibuka,” katanya ketika diminta mengulas kewujudan pub ‘pintu belakang’ dalam tempoh perintah kawalan pergerakan pemulihan (PKPP),” katanya.

Sementara itu, selain Jalan Tebrau, Ops Mabuk turut dilakukan di empat SJR lain di dalam kawasan Wilayah Pembangunan Iskandar, malam tadi, membabitkan Jalan Sutera Danga, KM8 Lebuh Iskandar, Jalan Permas-Pasir Gudang serta Jalan Johor Bahru-Ayer Hitam.

Bernama

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");